avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Expirarea cim cu 3 saptamani inaintea datei probabile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Expirarea cim cu 3 saptamani inaintea datei probabile a nasterii

Buna ziua va rog sa ma lamuriti si pe mine cum ar trebui sa procedez mai este pana la momentul acela insa stau cu frica. lucrez cu contract determinat pe un an care expira pe 12 noiembrie data probabila a nasterii ar fi 3 decembrie iar in concediu as intra in august pe la sfarsit. Cum sa procedez in saptamana imediat dupa 12 noiembrie trebuie sa depun actele pt somaj ca sa mearga totul bine pentru indemnizatie? Am vazut celelalte discutii si cam asta ar fi solutia insa expira cintractul cu mai mult timp inainte . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:11, 11 August 2015
Imediat dupa incetarea c.i.m., depuneti actele la somaj.

Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
La terminarea CCC, plata indemnziatiei se va relua, intruact aceasta este suspendatat pe duarta celor doua concedii.

Perioada cat ati beneficiat de indemnizatia de somaj se va lua in calcul la stabilirea celor 12 luni necesare indemnizatiei pentru CCC.
Multumesc frumos de raspuns si mai am o singura intrebare ...daca se poate cumva intra din concediu de maternitate sarcina si lauzie cel de 126 zile direct in ccc?
1. - Fiind in somaj indemnizat poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primaria de care apartine cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

2. Asadar dupa terminarea concediului de maternitate poate solicita imediat CCC.
Va multumesc pentru raspuns, si ma bucur ca exista astfel de servicii, altfel cu greu reusesti sa obtii informatiile.
Astazi o prietena ma dat putin peste cap cu o intrebare, eu am contractul determinat pe un an o sa am 1 an lucrat cu tot cu concediul de maternitate adica la 8 luni de sarcina inca nu voi avea 1 an de munca dar se pune cu tot cu acesta un an de munca neintrerupt pentru calcularea si obtinerea indemnizatiei asa este? O seara buna va doresc
Concediul de maternitate intra in calculul celor 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Art.2 din OUG 111/2010:
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
....
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare
....


OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 2. - (1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
...

Alte discuții în legătură

Expirare contract de munca gravida ramona18121984 ramona18121984 Buna ziua.sunt insarcinata in 34 saptamani si urmeaza sa nasc pe 14 noiembrie.Sunt angajata cu contract pe perioada determinata si imi expira pe 1 noiembrie,cu ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)