avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Violenta in familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Violenta in familie

Buna ziua! Am nevoie de sfaturi legale in privinta unei probleme foarte dificile si dureroase. Tatal meu este o persoana care abuzeaza pe ceilalti membri ai familiei. Din cauza vietii mizerabile pe care a avut-o cu el, mama a facut depresie si multe alte afectiuni. Acum, tot ii face scandal sa plece de acasa, desi stie ca este foarte bolnava si intr-o stare emotionala precara. Mai mult, ii place si sa abuzeze fizic animalele gospodariei. Banuiesc ca are probleme psihice pentru ca aceste crize nervoase, acompaniate de comportament violent si antisocial, continua de zeci de ani.

In cursul zilei de astazi a lovit cu sutul pisica mamei mele. I-am spus: "Ce faci? De ce lovesti animalul?". El a inceput sa urle amenintator si m-a lovit cu pumnul, moment dupa care instinctiv l-am impins in spate, si mama sa bagat intre noi. Bineinteles ca acesta intamplare i-a cauzat mamei mele o criza de inima. El a inceput sa urle la mine sa plec de acasa. Eu am 21 de ani si sunt la facultate. Mai am cateva luni pana la absolvire. Lucrez ca freelancer pe internet si anul trecut am contribuit cu peste 6000 de lei la bugetul familie, pentru plata utilitatilor, mancarii, etc. De multe ori i-am platit datoriile, el fiind somer.

Mama este casatorita de aproape 25 de ani cu el. Casa si terenul pe care locuim le-a mostenit tata de la niste rude care l-au adoptat cand era adolescent. Are certificat de mostenitor pentru ele, dar nu a intabulat niciodata propietatea pe numele lui. Cand s-au casatorit, era doar o camera. Intre timp, casa a fost mult modificata si marita. Acum, tot pretinde ca eu si mama sa plecam de acasa. Maicamea ii bolnava cu inima, cu tensiunea, are depresie, piatra la rinichi, atrita si multe alte boli care nu o fac capabila sa locuiasca fara cineva care sa o ajute constant.

Intrebarea mea este, ce putem face in aceasta situatie, din moment ce intelegerea amiabila cu acesta persoana este imposibila, deoarece aceste iesiri nervoase continua de zeci de ani, in ciuda a variate incercari de al ajuta sa-si remedieze comportamentul. Ne poate scoate pe mine si pe maicamea afara din casa? Are maicamea vreun drept legal la casa sau teren? Ce sa facem daca continua violenta impotriva animalelor familiei si chiar a noastra? Care sunt sugestiile dumneavoastra in acesta situatie?
Situatie delicata care poate fi solutionata in cazul in catre familia apreciaza necesar solicitarii unui ordin de protectie
Ne poate scoate pe mine si pe maicamea afara din casa?

Pentru raspuns la obiect este necesar sa furnizati minimum de date relvante
Cine este proprietarul de drept al casei ?
Casa a fost realizata in perioada de cand parintii dvs sunt casatoriti sau apartine exclusiv tatalui dvs ?
Dupa cum am mentionat, tatal meu a primit casa mostenire de la niste rude ca l-au infiat. Deci, el este propietarul de drept a casei. Nu stiu daca este relevant sau nu faptul ca nu a intabulat niciodata propietatea pe numele sau, fiind doar in registrele primariei si avand certificatul de mostenitor. De asemenea, ar fi demn de luat in seama faptul ca la inceput casa avea doar o camera in precara conditie, iar dupa casatoria lor, la indemnul mamei mele, a fost complet renovata si au fost adaugate inca trei incaperi, si alte anexe. Aproape toate obiectele de valoare din casa, au fost achizitionate de asemenea dupa casatorie de catre cei doi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2015
weedmastersr, utilizator
din punct de vedere legal prin institutia casatoriei sotia are dreptul la 1/4 din acea mostenire in urma unui divort. acest procent se stabileste in instanta de catre organele competente dar inainte de toate faceti o plangere la politie pentru ca deja tatal dvs abuzeaza . nu va fie teama sa va luptati. daca nu dispuneti financiar stiu ca in orice tribunal exista un avocat al poporului si va poate ajuta. Spune NU violentei din familia ta!
Situatia este dificila prin prisma faptului ca mama este bolnava si are nevoie de ajutor.
Anuntarea politiei este o solutie dar care nu va face altceva decat sa il faca si mai violent, politia de regula ori nu se baga in conflictele familiale ori vine, constata si da o amenda ptr deranjarea linistii publice.
O posibila solutie ar fi sa plecati impreuna cu mama cu chirie in alta parte, cel puti o perioada si sa il lasati singur dar va fi greu sa va descurcati cu ea din cauza bolilor. Acum depinde si unde locuiti, in mediul rural sau urban ptr a avea posibilitatea gasirii unei locuinte cu chrie.
In cazul unui divort chiar daca mama are dreptul la o cota ganditi-va ca nu va avea de unde sa plateasca sulta ptr cota respectiva, el tot va ramane in locuinta.
Daca acea locuinta nu este intabulata mama nu are nici un drept chiar daca este casatorita cu el de atatia ani. La impartirea bunului vor veni toti mostenitorii persoanei care au cedat casa .Pentru a avea parte si mama ar trebui sa poata dovedi cu acte sau martori ca a contribuit in toti acesti ani la reconstructia casei .
Iar ca un sfat suplimentar in legatura cu sanatatea mamei poate ar trebui sa va adresati DGASPC-ului din jud. in care locuiti pentru a putea beneficia ( in conformitate cu actele medicale) de o incadrare in grad de handicap care va va usura viata amandurora. Mult succes.

Alte discuții în legătură

Tata "alcoolic, violent, gelos" AlexandruValentin AlexandruValentin Am si eu o intrebare de natura familiara, referitoare la tatal meu. Pe mine ma cheama Alexandru si am aproape 18 ani. Maicamea este casatorita de 16 ani cu ... (vezi toată discuția)
Anulare abitatie viagera paula38 paula38 Buna ziua,problema mea este urmatoarea,bunica mea a cumparat o casa contract c-v iar in contract sa stipulate ca mama mea fica bunici are dreptul sa locuiasca ... (vezi toată discuția)
Tată alcoolic, cartofor, dependent de substanțe cu efect psiho-activ. ... Giosu Costinel Giosu Costinel Tată alcoolic, cartofor, dependent de substanțe cu efect psiho-activ. Bună ziua! Sunt un tânăr de 19 ani, urmează să susțin examenul de bacalaureat. ... (vezi toată discuția)