Buna ziua.
Suntem 3 persoane care se lupta pe aceeasi functie ,in cadrul aceleiasi societati si nu ne cunoastem ordinea prioritatilor.
In 4 decembrie 2013 directorul de magazin a intrat in CCC pe o perioada de 2 ani pana pe 5 oct 2015.Pentru inlocuirea sa a fost desemnata o alta persoana,prin act aditional,pe perioada determinata,pana la finalizarea CCC.
Intre timp,in luna decembrie 2014 o a treia persoana preia aceasta functie (director magazin) printr-un alt act aditional,in care se precizeaza doar modificarea functiei si a salarizarii dar nu si durata acestuia.
Acum, prima persoana care a plecat in CCC a fost chemata la munca ,cu cca 4 luni inainte de efectuarea celor 2 ani de CCC,dar pe o alta functie inferioara si cu un salariu minim.
Angajatorul procedeaza corect si in baza carei legi?
Multumesc.
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.
3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Sa inteleg ca daca persoana respectiva se intoarce la munca cu 4 luni inainte de finalizarea concediului de cresterea copilului ,angajatorul nu are dreptul de ai modifica functia si salariul?
Salariul poate fi modificat unilateral , daca pe durata CCC au intervenit îmbunătăţiri a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.(majorari de salariu).
In caz contrar, modiifcarea acestuia poate avea loc tot cu acordul partilor.
art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege , si anume :
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului,