avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintoarcerea la munca din concediul de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintoarcerea la munca din concediul de crestere copil

daca nu am fost de acord cu schimbarea functiei la intoarcerea din concediul de crestere deoarece nu era o functie similara si nu am vrut sa semnez actul aditional se poate schimba incadrarea fara semnatura mea? pot reclama undeva acest lucru? faptul ca nu mi s-a oferit aceeasi functie si ca incadrarea mi s-a schimbat fara semnatura mea? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:24, 9 August 2013
1. .Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

2. Potrivit art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010, de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

3. Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.

art.41 C.mun:
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

art.48 C.mun.
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire la munca inainte de terminarea ccc lylyca24 lylyca24 Buna ziua. Suntem 3 persoane care se lupta pe aceeasi functie ,in cadrul aceleiasi societati si nu ne cunoastem ordinea prioritatilor. In 4 decembrie 2013 ... (vezi toată discuția)
Probleme reintoarce la servici din concediu crestere copil loredana_elle loredana_elle Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi...m-am intors la servici,la in hipermarket,din concediu crestere copil;inainte sa intru in concediu eram ... (vezi toată discuția)
Drepturi la revenirea din concediu crestere copil gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile de care pot beneficia la intoarcerea din concediul de ingrijire a copilului. Angajatorul poate dispune ... (vezi toată discuția)