avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme reintoarce la servici din concediu crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme reintoarce la servici din concediu crestere copil

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi...m-am intors la servici,la in hipermarket,din concediu crestere copil;inainte sa intru in concediu eram casiera.La intoarcere mi s-a spus ca locurile de casier sunt ocupate si pe mine nu are unde sa ma incadreze.Locuri libere ar fi ramas pe functii de lucrator comercial,probabil si femeie de servici.I-am zis ca accept sa ma dea pe alt post dar a zis ca nu se poate .Firma mai deschide un alt magazin si el vrea sa ma trimita acolo dar problema este ca este foarte departe de mine in conditiile in care imi vine foarte greu cu naveta,am copii de dus la cresa,la scoala.Am refuzat sa merg acolo dar a inceput cu amenintari ca lucrurile nu vor ramane asa.
Ce este de facut?Poate sa ma transfere in alt magazin daca eu nu sunt de acord?Am contract de munca pe acel punct de lucru in care m-am intors.Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:36, 1 Octombrie 2016
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Art.25 din OUG 111/2010:
......
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.......
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

In acest caz, interdictia concedierii se extinde pe o durata fixa de 6 luni incepand cu data incetarii revenirii din CCC.

5. Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.10 din Legea 202/2002 poate fi sesizata Inspectiei Muncii/ITM-ului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Prin urmare,poate sa ma transfere la alt punct de lucru daca eu nu sunt de acord?Vreau sa lucrez la punctul de lucru la care am lucrat inainte de a pleca in CCC.
M-a pus sa semnez o fisa de transfer dar nu am fost de acord.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2016
loredana_elle, utilizator
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
.....
b) locul muncii;
.....

Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, modificarea unilaterala este posibila numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege, si anume :
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

Daca nu exista niciuna din aceste situatii, atunci nu vi se poate modifica locul dvs de munca unilateral de catre angajator.

In literatura de specialitate - care nu constituie izvor de drept - s-a aratat ca : "Nu constituie modificare a contractului individual de muncă mutarea salariatului într-un alt birou, la o altă secţie, la un alt sediu secundar, în aceeaşi localitate. Posibilitatea efectuării unilaterale a acestor schimbări constituie o preorgativă a angajatorului, care poate alege varianta pe care o consideră optimă penttru desfăşurarea activităţii. În schimb, constituie modificare mutarea salariatului la un sediu secundar sau la o altă subunitate, situată în altă localitate"( Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 82).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! lamuriti-ma si pe mine va rog! momentan sunt în concediu ... Mary.10 Mary.10 Buna ziua! Lamuriti-ma si pe mine va rog! Momentan sunt în concediu crestere copil, ar trebui sa ma întorc la munca anul acesta in mai. Inainte sa intru in ... (vezi toată discuția)
Întoarcere la munca din concediu creștere copil MimiChitila MimiChitila M am întors la muncă din concediu creștere copil și as dori sa știu după cât timp au voie sa îmi micșoreze salariul. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Revenire la munca inainte de terminarea ccc lylyca24 lylyca24 Buna ziua. Suntem 3 persoane care se lupta pe aceeasi functie ,in cadrul aceleiasi societati si nu ne cunoastem ordinea prioritatilor. In 4 decembrie 2013 ... (vezi toată discuția)