avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa judiciara de timbru

buna ziua, am angajat un avocat pentru a intenta un proces de stabilirea domiciliului minorului si pensie alimentara.Avocatul mi-a spus sa ma duc eu sa platesc o taxa judiciara de timbru in valoare de 100 roni pe numele biroului de avocat.Pe internet am citit ca pentru un asemenea proces taxa este de 20 roni.Imi puteti spune daca e ok ce mi-a zis el si cand trebuie platita taxa(inainte de depunerea actiunii sau dupa depunere).va multumesc
Cel mai recent răspuns: anelia88 , utilizator 21:55, 20 Aprilie 2015
1.Taxa de timbru se achita pe numele dvs. si nu al cabinetului avocatului, pentru ca dvs. aveti calitate de parte ( reclamanta) in dosar si nu cabinetul.
Art 40 - Oug.80/2013
(1) Taxele judiciare de timbru se platesc de debitorul taxei in numerar, prin virament sau in sistem on-line, intr-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru”, al unitatii administrativ teritoriale in care persoana fizica are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, in care persoana juridica are sediul social. Costurile operatiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxa judiciara de timbru sunt in sarcina debitorului taxei.

2.Eu zic ca taxa de timbru nu este nici 100 de lei cum spune avocatul dvs. si nici 20 de lei cum spuneti dvs, pentu ca din ceea ce ati mai scris anterior, inteleg ca nu ati fost casatorita cu tatal copilului , prin urmare aveti 3 capete de cerere care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care se timbreaza cu 20 de lei fiecare- exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului si stabilire pensie de intretinere, deci in total 60 lei.
Art. 15-Oug.80/2013
Taxele judiciare de timbru pentru unele actiuni si cereri referitoare la raporturile de familie sunt urmatoarele:
........................................................
e) pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei — 20 lei fiecare cerere;

3.Taxa de timbru se achita inainte de depunerea actiunii pentru a putea fi depusa impreuna actiunea cu actiunea.
Art. 33 -Oug.80/2013
(1) Taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, cu exceptiile prevazute de lege.
................................

Daca nu timbrati la depunere, veti primi comunicare de la instanta pentru timbraj sub sanctiunea anularii cererii.
2) Daca cererea de chemare in judecata este netimbrata sau insuficient timbrata, reclamantului i se pune in vedere, in conditiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedura civila, obligatia de a timbra cererea in cuantumul stabilit de instanta si de a transmite instantei dovada achitarii taxei judiciare de timbru, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii instantei.......................................

multumesc frumos pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa divort dorel13 dorel13 taxa de divort si timbrul judiciar ce valoare au si cand se platesc? Odata cu depunerea cererii de divort? (vezi toată discuția)
Taxa partaj procent divort giulia163 giulia163 Buna ziua, Conform Oug 80/2013 art 5 alin 2 trebuie platita o taxa de 5% sau 3% pentru dosar custodie minor si taxa partaj bunuri comune? Multumesc (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere (alimentara) Annamarria123 Annamarria123 Sunt studenta in anul I la o facultate de stat si doresc sa primesc pensia alimentara de la tatal meu. Mentionez ca parintii au divortat dupa ce am implinit eu ... (vezi toată discuția)