avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor financiar din partea angajatorului la nasterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor financiar din partea angajatorului la nasterea copilului

Buna ziua! M-ar interesa sa aflu mai multe detalii despre drepturile mele, ca viitor tata, angajat de peste 1 an, sotia nefiind angajata cu contract de munca. As dori sa aflu daca beneficiez de un ajutor la nastere si un ajutor timp de 2 ani, din cate stiu eu, in cazul in care nu imi iau concediu de paternitate, iar sotia, dupa cum am spus, nu beneficiaza de concediu de maternitate. De asemenea, daca am dreptul la zile libere in plus, in perioada in care naste sotia. (2-3 zile?) Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Inana , utilizator 00:59, 16 Noiembrie 2017
1. Din Legea 210/1999 privind concediul paternal:

Art. 1.
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4.
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


2. Ajutor financiar la nasterea unui copil si zile libere penrtu acest eveniment se acorda de catre angajator daca acestea sunt prevazute in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii.


3. Daca ma a copilului nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) atunci dvs. puteti opta fie pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) fie de stimulentul de insertie, amandoua fiind acordate incepand cu data nasterii copilului.

4. - Stimuilentul de insertie este de 500 lei lunar si se acorda pana implineste copilu 2 ani si numai daca aveti venituri din salarii.
- Adica primiti salariu pentru muna depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
Va multumesc pentru timpul dvs acordat in raspunsul pe care l-ati dat, mi-a fost de ajutor. O sa ma uit in CCM, sa analizez mai bine ce beneficii am din partea angajatorului. O intrebare as mai avea: Cand se poate solicita stimuilentul de insertie de 500 lei si ce acte am nevoie? Multumesc anticipat!
1. - Daca doriti sa primiti stimulentul de insertie cu data nasterii copilului trebuie sa depuneti cererea si actele actele necesare la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.
- Daca depuneti actele mai tarziu primiti stimulentul de insertie de la data depunerii.
- Eu zic sa le depuneti in primele zile sau sau doua saptamani pentru a primi mai repede banii.

2. Indemnizatia, stimulentul sau alocatia se acorda in baza urmatoarelor documente, dupa caz:
• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

3. - Actele de mai sus sunt cu caracter general, nu le depuneti decat pe acelea care se potrivesc situatiei dvs.
- Puteti solicita de la Primarie lista cu acte specifice situatiei dvs.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc inca o data pentru informatii! Birocratia, o pacoste... :) O sa ma interesez imediat dupa eliberarea certificatului de nastere si o sa depun actele in cel mult 2 saptamani. Mare multumire inca o data! Toate cele bune!
Am si eu o intrebare: Daca sotia care este angajata cu contract de munca in romania la un cabinet Europarlamentar, primeste salariu printr-un tert, nu are in contract prins ajutorul pentru nou nascut, acela in cuantulmul unui salariu, eu pot beneficia de acest ajutor in calitate de sot? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie Total Contabilitate Total Contabilitate Buna ziua, am niste intrebari cu privire la stimulul de insertie. 1. Exista posibilitatea de a lua stimulul de insertie fara a intra in concediu de ... (vezi toată discuția)
Cic efectuat de tatal salariat elam elam Buna dimineata! Copilul s-a nascut pe 13.08.2014 si tatal salariat vrea sa intre in CCC pana la 2 ani. Mentionez ca mama copilului nu a lucrat niciodata. Va ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie mitrofan emilia mitrofan emilia buna ziua daca mama care este salariata nu poate beneficia de CCC deoarece nu are venituri in ultimile 12 luni, poate tatal sa faca cerere pentru stimulentul ... (vezi toată discuția)