avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Model cerere demisie la reintoarcere din concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Model cerere demisie la reintoarcere din concediu crestere copil de pana la 2 ani

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi:

La data de 29.04.2015 trebuie sa ma intorc la servici, dupa o perioada de 1 an si 11 luni in care am stat in concediu crestere copil.

Eu nu mai doresc sa ma intorc la vechiul loc de munca, prin urmare va trebui sa imi prezint demisia (nu doresc sa mai lucrez nici macar o zi la acel angajator)

Intrebari:

1. Demisia trebuie sa mi-o prezint in ziua in care trebuie sa ma intorc la locul de munca? sau se poate prezenta cu cateva zile inainte de intoarcerea la servici?

2. Cum este cel mai bine sa prezint aceasta demisie:
a) fara preaviz,
b) cu acordul partilor,
c) mai exista alta varianta in Codul Muncii?

Va rog sa imi dati un model de demisie si sa imi precizati si art. din Codul Muncii.

3. Dupa ce imi inaintez demisia, care este perioada de timp in care angajatorul este obligat sa-mi faca lichidarea si sa-mi inmaneze documentele prin care se atesta ca ne-am spus "la revedere"?

Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:22, 21 Aprilie 2015
Demisia o veti depune numai la data la care veti incepe serviciul.
Cititi cu atentie clauzele contractului de munca. Cel mai bine ar fi o demisie cu acordul partilor. Daca nu se poate, respectati termenul de preaviz impus prin CIM si lege.
Nu exista un formular tipizat pentru demisie, dar aceasta este prevazuta in art. 81 Codul muncii:
Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.;)


Demisia nu este cu acordul partilor.

Fie solicitati incetarea c.i.m. prin demisie , fie cu acordul aprtilor.
Demisia poate fi cu sau fara preaviz, conform art.81 C.mun.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca alexapaula alexapaula Buna ziua, Am semnat un contract de munca pe o perioada de 6 luni ca asistent vanzari. In momentul de fata sunt in perioada de proba. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Demisie cu previz Lmihai56 Lmihai56 . Sunt medic rezident an 5 angajat la un spital municipal din provincie ,cu CIM(si anexe) perioada nedeterminata din 2010. urmarea concursului pe post la ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz UnDac UnDac Buna, M-am angajat de ceva vreme si la inceput era totul lapte si miere. Apoi am aflat si ce era dupa gard. Salariul nu e cat mi s-a spus la interviu, ... (vezi toată discuția)