avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)?

Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada aglomerata(Bulevardul Corneliu Coposu) pe marginea trecerii de pietoni(nu pe langa!) pe culoarea verde a semaforului.Acest bulevard are 3 benzi pe sensul de mers.Am traversat liber prima jumatate insa pe trecerea de pietoni de pe al doilea sens era stationata o masina la stop(franase prea tarziu) si am ocolit aceasta masina prin spatele ei(cu toate acestea eram pe margiea trecerii).Imediat dupa ce am traversat am intrat intr-un magazin iar dupa ce am iesit am fost intampinat de un agent de circulatie parte dintr-un echipaj de politie stationat la aproximativ 200 de metri de trecerea de pietoni.S-a prezentat corespunzator si m-a rugat sa il insotesc cativa metri pana la masina rugandu-ma sa ii prezint actul de identitate si explicandu-mi de ce m-a oprit(traversare prin spatiu nepermis).I-am prezentat actul de identitate considerand ca a actionat corespunzato(s-a prezentat, a explicat) si mi-a transmis ca o sa completeze un proces verbal cu o contraventie pentru nerespectarea regulamentului de circulatie in calitate de pieton.I-am explicat ca am traversat numai pe marginea trecerii de pietoni si ca am ocolit o masina insa a continuat sa imi spuna ca acela este un loc nepermis.Nu l-am mai contrazis si am decis sa mentionez in Provesul Verbal urmatoarele "Am traversat pe marginea trecerii de pietoni"(si nu pe langa cum a afirmat el) gandundu-ma ca o sa contest acest proces verbal.Agentul a consemnta in procesul verbal urmatoarele "A traversat in calitate de pieton strada prin loc nepermis".Am semnat procesul verbal stiind ca astfel il pot contesta mai usor.Intrebarea mea este care sunt pasii necesari acestei contestatii? Stiu, nu este o suma prea mare dar student fiind nu imi pot permite sa fiu amendat pe nedrept.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
ioanm94, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 15:54, 25 Aprilie 2015
Agentul de politie unde se afla in momentul in care dvs. traversati strada? Daca aveau posibilitatea sa vada ca dvs. ati traversat prin loc nepermis aveau posibilitatea sa va opreasca chiar in momentul savarsirii contraventiei, nu dupa ce ati iesit din magazin. Cu siguranta ca erau prin apropiere avand in vedere ca au avut posibilitatea de a va recunoaste la iesirea din magazin.
Agentul de politie cu siguranta a avut posibilitatea sa vada ca un autoturism era oprit neregulamentar pe trecerea pentru pietoni. Agentul de politie trebuia sa amendeze conducatorul autoturismului oprit pe trecerea pentru pietoni, dvs. neavand nicio vina pentru faptul ca ati iesit de pe zona marcata.
Depuneti plangere contraventionala la judecatoria la care este arondat locul unde s-a savarsit contraventia
ing. Ioan Ciobanu
Contestati procesul verbal.In plangerea inaintata tribunalului descrieti exact desfasurarea evenimentelor si solicitati aplicarea principiului prezumtiei de nevinovatie,asa cum este prevazut de art.6 din CEDO.Ca urmare,politistul va trebui sa aduca dovezi ale incalcarii legii de catre d-voastra.Un alt agent de politie nu poate fi martor.Va atasez in continuare ceva ce va poate fi util.
Judecătoria Sectorului 1. Prezumţia de legalitate a procesului verbal contravenţional vs. prezumţia de nevinovăţie
24 februarie 2014 | Andrei PAP
3.640 citiri

inShare

Judecătoria Sectorului 1, fiind învestită cu soluţionarea unei plângeri contravenţionale, a statuat că prezumţia de veridicitate a faptelor constatate de agent şi consemnate în procesul-verbal nu are caracter absolut, prezumţia de veridicitate putând opera până la limita la care prin aplicarea ei nu s-ar ajunge în situaţia ca persoana învinuită de săvârşirea faptei să fie pusă în imposibilitatea de a face dovada contrarie celor consemnate în procesul-verbal. Prin urmare, în lipsa unor alte mijloace de probă care să confirme situaţia de fapt reţinută în procesul-verbal de contravenţie, aplicarea prezumţiei de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie în cauză ar fi contrară garanţiilor prevăzute de art. 6 din CEDO, printre care şi prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază contravenientul. (Sentinţa civilă nr. 8676 din 6 mai 2011 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti)
NOTĂ:
Amintim că şi în recenta Decizie nr. 70 din 21 februarie 2013 (în M. Of. nr. 204 din 10 aprilie 2013), Curtea Constituţională a României a subliniat, din nou, faptul că, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se bucură de prezumţia de legalitate, însă, atunci când este formulată o plângere împotriva acestuia, este contestată chiar prezumţia de care se bucură. În acest caz, instanţa de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal. Cel care a formulat plângerea nu trebuie să îşi demonstreze propria nevinovăţie, revenind instanţei de judecată obligaţia de a administra tot probatoriul necesar stabilirii adevărului.

Oricare avocat va poate face o plangere beton impotriva pv.cu sanse mari de reusita.Dar va poate costa mai mult decat amenda.De fapt,pa aceasta se bazeaza si politistii

Sursa mesaj (Andrei Pap):
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Si in cadrul procesului va prezenta imagini de la camera care monitorizeaza trecerea . Sau de cea din masina politiei ca doar nu s-au dus la amenzi fara camera .
Legea prevede ca pietonii trec prin locuri special amenajate (marcajele poarta denumirea de zebra) ,adica nu pe marginea ei ,pe deasupra ,pe dedesubt .
Amenda a fost pt acei metri in care a-ti parasit trecerea . Temeiul legal este Art. 72 alineatul 3 din OUG 195/2002 actualizata prin HG 11/2015 .
In cadrul procesului ,trebuie sa demonstrati ca motivul parasirii marcajului a fost acea masina oprita pe trecere care ,va obligat sa ocoliti . Aveti martori pt a demonstra asta?
De cele mai multe ori,politistii se bazeaza pe faptul ca,in cazul unei plangeri impotriva pv.,serviciile avocatului costa mai mult decat amenda,iar cel amendat va prefera plata jumatatii din minimul amenzii decat sa conteste pv.Si in acest caz,sunt sigur,in proportie de 99,999 % ca politistul nu poate face dovada vinovatiei . Dar,cum am spus mai inainte, contestarea pv costa mai mult decat plata amenzii.Decizia ramane la latitudinea celui amendat
Daca constatarea si filmarea s-a facut din spatele masinii contraveniente ,se observa cum pietonul obtureaza numarul de inmatriculare al masinii dar ca aceasta are fata pe trecerea de pietoni nu se observa direct (clar) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut: neacordare prioritate pietoni mmm_ggg mmm_ggg Buna ziua, mi-a fost retinut permisul ca urmare a urmatoarei intamplari: Ma deplasam pe banda 3 (pe un bulevard cu 3 benzi pe sens). Tocmai schimbasem ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala Universul_tau Universul_tau Buna ziua, Am si eu o problema juridica a carui rezolvare incerc sa o gasesc. O persoana a fost sanctionata contraventional cu 4 puncte amenda in valoare ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda circulatie florianhomeag florianhomeag Buna ziua, In data de 12.06.2012 in municipiul Timisoara am fost oprit de un echipaj de politie pentru ca nu am acordat prioritate pietonilor la o trecere ... (vezi toată discuția)