avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Art. 132
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Art. 132

Conform Art. 132 al Legii nr.85/2006
,,O procedura de faliment va fi inchisa atunci cand judecatorul-sindic a aprobat raportul final, cand toate fondurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite si cand fondurile nereclamate au fost depuse la banca. In urma unei cereri a lichidatorului, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta, inchizand procedura, iar in cazul persoanelor juridice dispunand si radierea acestora. ."
Ce se intampla cu fondurile nereclamate care au fost depuse la banca ?
Cel mai recent răspuns: rrocambole , utilizator 22:53, 23 Aprilie 2015
Daca ,,Fondurile nereclamate " la care se refera art.132 nu sunt aceleasi cu cele la care se refera art.130, atunci se pare ca cei care pot sa le reclame sunt creditorii si nu asociatii/actionarii. De ce? Deoarece art.130 prevede ca ,, Fondurile nereclamate in termen de 90 de zile de catre cei indreptatiti la acestea vor fi depuse de catre lichidator la banca, in contul averii debitorului, iar extrasul de cont, la tribunal. Acestea vor putea fi folosite in conditiile art.4 alin.(4)." Deci textul de lege prevede ca ,,Acestea vor putea fi folosite in conditiile art.4 alin.(4)" si nu ca vor fi la dispozitia asociatilor.
Va fi la dispozitia asociatilor ce este al asociatilor, adica creditele acordate firmei de catre asociati, dupa cum am spus asociatii pot fi si de multe ori sunt creditori, trecuti in tabelul creditorilor, si atunci pot sa reclame fondurile de la art.130 (care sunt aceleasi cu cele de la art.132). In schimb, doar sumele nereclamate de catre alti creditori merg catre fond, ca sanctiune pentru lipsa de interes in recuperarea creantelor. Mai departe, daca dupa distribuire raman sume de bani (de unde ar putea proveni? doar din vanzarea/valorificarea bunurilor, caci cash nu exista ca altfel nu ar mai ajunge firma in insolventa), sumele respective revin asociatilor caci ei sunt succesorii persoanei juridice. Mi se pare destul de clar, nu stiu cum percepeti dvs. textul.
Eu percep textul celor 2 art., 130 si 132, ca ele se refera la situatia in care suma obtinuta in urma lichidarii societatii este mai mica decat datoriile totale ale societatii, astfel incat fondurile la care se refera cele 2 art.de lege pot fi reclamate doar de creditori.
Daca creantele au fost complet acoperite, dupa ultima distribuire, surplusul ramas, se depune intr-un cont, la dispozitia asociatilor, conform art.133.
Am inteles corect, ce parare aveti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment rrocambole rrocambole Conform Art. 130 al Legii nr.85/2006 ,,Dupa ce judecatorul-sindic aproba raportul final al lichidatorului, acesta va trebui sa faca distribuirea finala a ... (vezi toată discuția)
Faliment-inchiderea procedurii rrocambole rrocambole Conform Art. 132 al Legii nr.85/2006 ,,O procedura de faliment va fi inchisa atunci cand judecatorul-sindic a aprobat raportul final, cand toate fondurile sau ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventei atena1202 atena1202 In cazul in care s-a deschis procedura de insolventa, cine are prioritate in a primi banii datorati: o banca pentru creanta pe care o avea garantata sau Fiscul ... (vezi toată discuția)