avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat la 2 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat la 2 ore

buna ziua,sunt studenta si as dori sa ma angajez, angajatorul a spus ca ma angajaza la 2 ore pe zi in acesta situatie eu peste un an daca ma hotarasc sa fac un copil , voi lua indemnizatie?
2. as mai avea varianta de am face pfa dar nu stiu care este procedura si cum ar fi mai bine sa fac.
Ma puteti ajuta? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:49, 22 Aprilie 2015
1. Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este conditionata de durata timpului de munca - norma intreaga sau timp partial.

2. Art. 2 din OUG nr.111/2010 :
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi: .
.....

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala). Asadar, poate beneficia de aceasta indemnizatie orice persoana care a realizat in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, venituri realizate in baza oricarui tip de c.i.m. indiferent de durata timpului de munca.

3. Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului, înregistrarea fiscală şi autorizarea funcţionării a persoanei fizice autorizate le gasiti aici :
[ link extern ]

4. OUG nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale
art.17
...
(1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.

(2) Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
Daca sunteti studenta la zi in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) si fara sa mai aveti venituri din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Acuarella Acuarella Buna seara! As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului daca am un program de lucru de 4 ore. Multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil avril_dor avril_dor Buna ziua! Daca am contract de munca pe 2ore/zi pot beneficia de indemnizatia minima de 1232 lei? este vreo problema daca vor fi doar 10 luni de contract in ... (vezi toată discuția)