avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi lucratoare sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi lucratoare sambata

Buna ziua , lucrez la o firma cu contract de munca de 8 ore cu program de luni pina vineri , dar ma aflu intr-o situatie care cel putin mie nu mi se pare normala. An data de 25 aprilie 2015 am fost solicitata de catre conducerea firmei atit eu precum si ceilalti muncitori aprox 1500 de personae sa mergem la munca pt a recupera data de 14 august 2015, fiind anuntati , ca vom fii pontati nemotivati daca nu ne vom prezenta .Va rog foarte mult sa mi comunicati daca este legal asa ceva mentionand totodata ca si sambata trecuta , mai exact in data de 18 aprilie2015 am fost solicitati sa mergem la munca tot pt a recupera o alta zii lucratoare 29 mai 2015 . Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gabrielaszabo , utilizator 10:58, 6 Mai 2015
Se pare ca angajatorul dvs in datele de 29.05 si 14.08.2015 va da liber si de aceea a dispus recuperarea lor in alte zile.
Multumesc pentru raspuns , dar am in continuare nelamurire daca este legal sa recuperez in 25 aprilie 2015 o zii de munca respectiv 14 august 2015 avind in vedere ca este peste citeva luni ?
Nu cred ca se poate pune problema legalitatii acestei situatii . Probabil ca a luat aceasta decizia avand in vedere ca in perioada iulie - august majoritatea salariatilor sunt in CO.

In practica intalnita, recuperarea unor astfel de zile se face fie inainte cu o saptamana sau doua, fie dupa acea zi.
Buna seara,
Practic dvs efectuati ore suplimentare, calculate pe o perioada de referinta de maxim 4 luni, care vor fi compensate ulterior cu ore libere platite. Insa Codul muncii prevede ca acestea se vor compensa in urmatoarele 60 de zile.
Totusi daca se prevede expres in CCM la nivel de unitate o alta perioada de referinta, mai mare, atunci s-ar putea ca orele respective sa se compenseze cu alte ore libere.
In ambele cazuri, intrucat lucrati sambata, va trebui sa primiti spor de week-end.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
Florin Cioca, Consilier juridic
Nu cred ca este vorba despre ore suplimentare, ci de recuperare a zilelor de 29.05 si 14.08., zile anterioare unor zile de sarbatoare legale - Rusalii si Adormirea Maicii Domnului.

in speta, in zilele de vineri 29.05 si 14.08, angajatorul doreste sa le dea liber salariatilor , iar recuperarea acestora sa se faca in avans.

Alte discuții în legătură

Despre serviciul de noapte marcus68 marcus68 Lucrez in privat...Dupa tura de noapte , luni , marti , miercuri , joi(de 8 ore),vineri mi se da liber...sambata -duminica fiind repausul obligatoriu...este ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea de a lucra in zilele de sarbatoare legale ACTIVBIT ACTIVBIT in conditiile in care in regulamentul de ordine interioara si contractul colectiv de munca se prevede in mod explicit ca pentru orele de lucru in zilelelde ... (vezi toată discuția)
Concediu medical vicpopescu6967 vicpopescu6967 Varul meu lucreaza la o multinationala. Saptamana sa de lucru este de luni pana sambata (doua sambete pe luna), cu compensarea zilelor de sambata lucrate cu ... (vezi toată discuția)