avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului si denumirea postului - cand devin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului si denumirea postului - cand devin obligatorii?

Buna ziua,

Am fost avansata la actualul loc de munca, de pe un post de executie pe unul cu rol de management. Dupa perioada de proba (timp in care am facut exclusiv task-uri de management), pe care am trecut-o cu bine, am intrat -teoretic- pe noua pozitie. Mentionez teoretic pentru ca singurul act aditional a fost cel legat de marirea de salariu. Nici pana in acest moment nu am primit fisa postului (pe motiv ca este in lucru, desi de aproape doua luni sunt, oficial, pe noul post). In acte figurez inca cu titlul jobului anterior, al postului de executie, pe motivul -invocat de firma- ca nu este in codul COR un echivalent romanesc pentru titlul in engleza al jobului.

Intrebarea mea ar fi: cat de ilegale/legale sunt aceste lucruri? Nu ar fi trebuit sa primesc deja fisa postului si, foarte important, sa figurez in acte cu denumirea pozitiei de management (ale carei activitati le execut zi de zi), nu a celei de executie? Daca situatie nu se remediaza, pot inainta sesizarea mea la ITM? Ce consecinte ar avea pentru firma?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
fleurdelys, utilizator
Cel mai recent răspuns: fleurdelys , utilizator 00:12, 28 Aprilie 2015
Buna seara,
Atat timp cat modificarea functiei nu s-a facut printr-un inscris, practic dpdv legal atat perioada de proba efectuata (fara a exista un inscris in acest sens) cat si trecerea pe noul post nu exista.
Nu cred ca sesizarea la ITM va ajuta cu ceva. Dimpotriva poate determina firma sa va concedieze in viitorul apropiat pt motive conjuncturale.
Sfatul meu e sa asteptati intocmirea documentelor.
Conform legii acestea se intocmesc in maxim 20 de zile lucratoare de la data modificarii CIM. Din ceea ce ati mentionat dvs, termenul a expirat insa. Totusi daca nu aveti un document care sa ateste macar intentia modificarii functiei dvs si data de la care s-a modificat acea functie, nu prea aveti ce face.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
Florin Cioca, Consilier juridic
In momentul de fata nu s-a produs decat o marire de salariu daca nu s-a schimbat si functia.
Modificarea c.i.m. prin act aditional trebuie transmisa si in REVISAL.

Art. 41. codul muncii
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Nu s-a emis nicio decizie de trecere de pe functia de executie pe cea de management?
Decizia trebuie insotita si de noile atributii care in mod logic se afla in fisa postului.

In actul aditional s-au modificat si alte elemente ale c.i.m. cum ar fi durata preavizului (45 de zile ptr functii de conducere, 20 ptr executie)?
Buna seara din nou,

Va multumesc pentru raspunsuri. Din pacate, promisiunile au fost doar verbale, dupa expirarea perioadei de proba si trecerea -teoretica- pe noua pozitie au urmat alte promisiuni verbale, singura modificare in scris este cea legata de salariu.

Insa faptul ca sarcinile de lucru sunt complet diferite n-ar putea face obiectul unei reclamatii temeinice? Practic, activitatile zilnice de management sunt complet diferite fata de cele din fisa postului de executie. Totul este monitorizat video, ar putea fi dovedite usor; in plus, exista destule dovezi si in sistemul informatic care pot certifica faptul ca imi sunt atribuite cu totul alte task-uri.

Nu stiu daca asteptarea este o solutie si nu inteleg de ce firma tergiverseaza atat de mult lucrurile...
Priviti lucrurile altfel, daca nu v-au modificat responsabilitatile in scris (prin fisa postului, decizie interna, modificare functie in c.i.m.) nu puteti fi sanctionata pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu!
In practica, insa, partea variabila a salariului a fost corelata cu noile responsabilitati - atat ca beneficii, cat si ca penalitati. Sa inteleg ca nici acest aspect (al sanctionarii in baza unor atributii neincluse in scris in fisa postului) nu e tocmai legal.

Va multumesc inca o data pentru clarificari. Daca vor mai fi si altele, sunt binevenite si va sunt recunoscatoare anticipat pentru ele.

Daca situatia persista, voi inainta sesizarile (atat pe cea expusa, cat si altele, din pacate firma exceleaza in abuzuri) organelor competente.


Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz in cazul demisiei oanamitica oanamitica Buna ziua , ma confrunt cu o problema si am decis sa apelez la dumneavoastra.Sotul meu lucreaza la o societate ca economist (conform contract de munca si ... (vezi toată discuția)
Nou model cim gabi12345 gabi12345 cu 1 mai se modifica contractul individual de munca conform noului cod al muncii. ma poate ajuta cineva cu noul model? cum se stabilesc obiectivele de ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la salariu corespunzator? promovat de pe o pozitie pe alta. florinian florinian Buna seara! Lucrez intr-o companie privata la departamentul vanzari. Am fost angajat pe postul de Reprezentant vanzari (sales representative). La cererea ... (vezi toată discuția)