avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz in cazul demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz in cazul demisiei

Buna ziua , ma confrunt cu o problema si am decis sa apelez la dumneavoastra.Sotul meu lucreaza la o societate ca economist (conform contract de munca si completare carte de munca pana la sfarsitul anului 2010).In contractul de munca perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile lucratoare. De curand a demisionat si i se spune ca trebuie sa stea in preaviz 30 zile din cauza faptului ca in 2006 a semnat o decizie prin care este numit sef de service( decizia este la nivel intern, neinregistrata la itm, fiindu-le lor necesara pentru implementarea ISO).Precizez ca alt act aditional de modificare a functiei nu exista, iar pentru perioada de preaviz nici atat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:37, 9 Septembrie 2012
In cf. cu ultimele modificari ale Codului muncii legiutorul a stabilit ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere
Functie de cele sesizate de dvs. in conditiile in care nu avem la dispozitie CIM, Fisa postului si decizia de numire in functia de sef de service apreciem ca termenul de previz este cel stipulat in contractul individual de munca respectiv 15 zile lucratoare.
OK, daca in fisa postului sa zicem ca ar fi stipulat faptul ca perioada de preaviz este de 30 zile(desi momentan nu stim), dar nu exista act aditional inregistrat la ITM care sa modifice atat functia cat si perioada de preaviz, el de care trebuie sa tina cont, de fisa postului sau de contractul de munca(singurul inregistrat la ITM)?Cum va spuneam acea decizie este semnata doar de parti, nu este inregistrata la ITM.Am fost sfatuita sa le faca o adresa prin care sa le explice tot ce v-am spus eu mai sus. Va multumesc
Fisa postului nu are nicio tangenta cu durata preavizului ... aceasta trebuie prevazuta in c.i.m. ... daca nu exista ct aditional semnat de parti cu privire la modificarea termenului de preaviz, atunci preavizul este cel mentionat in c.i.m.

Dupa 01.01.2011 nu se mai depun acte spre vizare la ITM care isi produc efecte incepand cu acesta data ...
Din ce spune doamna reiese ca s-a semnat un act aditional (dansa ii zice decizie) prin care persoana in cauza (sotul dansei) este numit sef de service, adica e trecut intr-o functie de conducere.

Daca e asa, trebuie sa stea in preaviz cat zice conducerea, dar nu mai mult de 45 zile.
Citez : Precizez ca alt act aditional de modificare a functiei nu exista, iar pentru perioada de preaviz nici atat.
.......

Intr-adevar, se spune ca s-a luiat la cunostinta de o anumita decizie, dar actul aditional de modiifcare a functiei nu exista ... apoi in carnetul de munca ar fi trebuit sa apara modificarea functiei .
Daca nu s-a semnat niciun act aditional la cim referitor la preaviz , in acest sens, termenul este cel mentionat in c.i.m. ... legea nu impune obligativitatea stipularii in c.i.m. a termenului maxim de preaviz , partile putand negocia o durata mai mica a cestuia.

Alte discuții în legătură

Preaviz la cim inainte de 01.05.2011 beatrice culda beatrice culda In final s-a ajuns la o concluzie privind modificarea/nemodificare preavizului la contractele de munca incheiate inainte de 01.05.2011 ? Un angajat care ... (vezi toată discuția)
Preaviz neacceptat papillon papillon Va rog sa-mi spuneti care este termenul de preaviz pt Director Comercial? In cazul in care conducerea nu accepta previzul ce pot sa fac? Multumesc! (vezi toată discuția)
Demisia madalinamadutza madalinamadutza buna seara! sunt angajata in functia de farmacist diriginte si vreau sa mi depun demisia din mai multe motive pe care patronii mei(ei nefiind de profesie) le ... (vezi toată discuția)