avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia

buna seara! sunt angajata in functia de farmacist diriginte si vreau sa mi depun demisia din mai multe motive pe care patronii mei(ei nefiind de profesie) le considera normale si o sa va dau doar cateva exemple mici: sa sterg geamurile institutiei sa spal reclama firmei(care e la o inaltime de aprox 3 metri) sa spal toaleta si asa mai departe lucruri nespecificate in fisa postului!
eu vreau sa-mi depun cererea de demisie dar ma tem ca nu-mi vor accepta. nu am avut concediu de anul trecut din luna mai, in ultima luna am muncit ore suplimentare destul de multe care bineinteles nu au fost plaite, ba din contra mi-a scazut salariu cu inca 500 ron in, conditile in care in luna decembrie l-a mai scazut o data tot cu 500(dar atunci au zis ca e ceva provizoriu 2-3 luni pana incepe sa mearga din nou treaba). Nu am dovezi clare ca am stat ore suplimentare clare.
Acum nu am inteles exact perioada de preaviz in care trebuie sa stau nr de ore pe care trebuie sa l fac in preaviz si daca raman in continuare la tura(12/24-12/48) cum trebuie sa ma plateasca si cate zile voi sta in preaviz?Mentionez ca salariul pe contractul de munca nu este cel real.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 1 Octombrie 2012
demisia este un act unilateral de vointa din partea dvs., adica nu este necesar ca angajatorul sa va "accepte" demisia.
Pentru edificare, va redau dispozitiile art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator.
In cazul refuzului angajatorului de a va inregistra demisia aveti posibilittae de a o trimite prin posta cu confirmare de primire si, de asemenea, sa sesizati ITM-ul.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
Eu as dorii sa stiu cacate ore lucrez in preaviz in situatia in care eu lucrez la tura 12/24 - 12/48 si cate zile stau in preaviz ca sef de farmacie(nu stiu daca este considerata functie de conducere)
Pe perioada preavizului, timpul dvs de munca este cel mentionat in c.i.m.

Perioada de preaviz este cea prevazuta in c.i.m. si nu poate depasi 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Asadar, daca in c.i.m. este stipulata o perioada de preaviz de 15 zile , iar aceasta durata nu a fost modificata , atunci preavizul care trebuie efectuat este de 15 zile.
daca apar acte aditionale la CIM care nu sunt semnate de mine se iau in considerare?Apare un act aditional in care se specifica doar ca sa modificat codul muncii si atat,nu se refera la schimbarea perioadei de preaviz sau la alta modificare din CM. eu tot 15 zile calendaristice stau in preaviz cat sunt specificate in CIM din anul 2008?

Alte discuții în legătură

Contract pe duratã determinatã. demisie georgiana_geo georgiana_geo Buna seara. Am si eu o nelamurire. Lucrez de 2 luni si cateva zile la o firma unde am contract determinat pana in iulie. La inceput am avut contract determinat ... (vezi toată discuția)
Preaviz la demisie adryyanbb adryyanbb Lucrez in baza unui contract de munca la 4 ore. Daca imi dau demisia...trebuie sa stau in preaviz? Daca da...cate ore? (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca cu preaviz Voicu_Andreea Voicu_Andreea In anul 2010 m-am angajat la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata cu 4 ore/zi. Conform contractului de munca semnat in 2010 perioada de ... (vezi toată discuția)