avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract pe duratã determinatã. Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract pe duratã determinatã. Demisie

Buna seara. Am si eu o nelamurire. Lucrez de 2 luni si cateva zile la o firma unde am contract determinat pana in iulie. La inceput am avut contract determinat pe o luna de zile iar apoi s-a pelungit pentru inca 3 luni. Cand m-am angajat am semnat contractul dar apoi nu m-i s-a mai dat sa semnez contractul ci doar un act aditional la contractul de munca. Intrebarea este, daca vreau sa plec pot pleca cu demisia la zi daca nu am semnat nici un contract, ci doar un act aditional? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 3 Iunie 2013
Actul aditional semnat face parte din c.i.m. semnat initial . Prelungirea duratei unui c.i.m. se poate face si prin incheierea unui act aditional la c.i.m.
Astfel, dvs va puteti da demisia sau puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Termenul de preaviz care trebuie acordat de salariat in cazul demisiei este cel prevazut in contractul de munca, fara ca acesta sa poata depasi, insa, termenul maxim prevazut de lege, si anume : 20 de zile lucratoare, pentru functiile de executie sau 45 de zile lucratoare, pentru functiile de conducere.

În cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Demisia este reglementata de art.81 C.mun., si anume :
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca in primele 30 de zile Cat Black Cat Black Buna ziua, In data de 28 sept. 2015 am semnat n contract de munca pe perioada determinata de 3 luni. Postul este de secretara. Din pacate la 2 saptamani de ... (vezi toată discuția)
Demisie octaviana_26 octaviana_26 lucrez intr-un supermarket si intentionez sa plec. vreau sa ii anunt. pot pleca doar dandu-mi demisia? sau cat trebuie sa mai stau? daca imi dau demisia azi si ... (vezi toată discuția)