avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract individual de munca in primele 30 de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract individual de munca in primele 30 de zile

Buna ziua,

In data de 28 sept. 2015 am semnat n contract de munca pe perioada determinata de 3 luni. Postul este de secretara. Din pacate la 2 saptamani de la angajare din secretariat s-a deviat spre vanzare de produse din duba pe teren si in alte mici surprize. In acest caz as dori sa plec de la firma si as dori sa stiu daca, fiind inca in primele 30 de zile de contract, pot sa plec fara preaviz si daca este suficient sa ii notific prin email.

Va multumesc mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:33, 19 Octombrie 2015
Nu puteti pleca fara preaviz in situatia mentionata de dvs.

Perioada de proba , in care se putea inceta c.i.m. fara preaviz, este de maxim 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni.

in acest caz:
- fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun,.).,situatie in care nu se acorda preaviz.

- fie solicitati incetarea c.i.m. prin demisie (art.81 C.mun,.).,situatie in care demisia poate fi cu sau fara preaviz .

Art.81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz rrobert rrobert Ce articol din codul muncii este aplicabil la ora actuală pentru demisia cu preaviz (vezi toată discuția)
Cerere demisie Baluta Elena Baluta Elena Buna seara vreau sa îmi dau demisia de la locul actual de munca si vrea sa știu care este perioada minima de preaviz ?? Mulțumesc! Noii angajatori m-a ... (vezi toată discuția)