avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere demisie

Buna seara vreau sa îmi dau demisia de la locul actual de munca si vrea sa știu care este perioada minima de preaviz ?? Mulțumesc! Noii angajatori m-a așteaptă si vreau sa plec cât mai repede!! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 29 Martie 2017
1. Art.81 C.mun.
.....
(4)Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
.....

1. Termenul de preaviz este cel mentionat in contractul dvs. de munca.

2. Codul Muncii prevede durata maxima a preavizului, ceea ce inseamna ca partile in c.i.m. pot stabili o durata mai mica.

2. Art.81 C.mun.
....
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Prin urmare, angajatorul are dreptul de a renunta total sau partial la termenul de preaviz.

3. Puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit. C.mun., situatie in care nu se acorda preaviz. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.
dar eu am o luna de când lucrez si nu îmi place locul acesta si m-a reîntorc de unde am venit??banuiesc ca trebuie sa am si vechime sa m-a oblige sa stau 20 de zile in preaviz??
Nu conteaza de cand lucrati la noul angajator. Termenul de preaviz trebuie respectat. Exceptie ar face cazul in care sunteti in perioada de proba, situatie pe care o puteti verifica in contractul de munca, iar daca o regasiti, veti avea dreptul la denuntare fara preaviz.
In contract la alte clauze menționează ca perioada de proba este de 90 de zile calendaristice deci pot pleca fără probleme ???
1. Pentru a sti daca puteti inceta c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun. , ar trebui sa ne spuneti care este data de incepere a c.i.m.

2. De asemenea, reiterez, puteti solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit. C.mun., situatie in care nu se acorda preaviz. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

Alte discuții în legătură

Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)
Demisie nicoleta78 nicoleta78 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema cu care ma confrunt. In cursul zlei de ieri mi-am dat demisia de la compania unde lucram. Am ... (vezi toată discuția)