avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz la demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz la demisie

Lucrez in baza unui contract de munca la 4 ore. Daca imi dau demisia...trebuie sa stau in preaviz? Daca da...cate ore?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 16 Februarie 2015
Da, preaviz 2o zile, doar daca Angajatorul nu renunta la dreptul sau, dar ..poate renunta si plecati de a 2-a zi.
termenul de preaviz a fost stabilit prin ctr de munca si trebuie respectat asa cum este acesta stipulat.
Mihaela_Penes a scris:

trebuie respectat asa cum este acesta stipulat.

Angajatorul poate renunta la acest termen cf art.81 (7) Codul muncii
Art. 81. — (1) Prin demisie se înțelege actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după
împlinirea unui termen de preaviz.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.

Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 4 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 4 ore/zi.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. - art.81 alin.4 C.mun.

Prin urmare, perioada de preaviz trebuie sa fie mentionata in c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz Roxa0 Roxa0 Buna seara, In cazul demisiei este posibil sa nu merg la serviciu in perioada de preaviz? Sau daca merg, pot sa merg la program mai scurt? Ce spune ... (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz andreea1824 andreea1824 Buna ziua, cate ore sunt obligat sa stau in perioada de preaviz, este obligatoriu 8 ore sau pot sta 4 ore? (vezi toată discuția)