Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa lamuresc situatia legala in baza careia as putea incheia partajul cu fosta sotie. Astfel va expun pe scurt situatia de la casatorie pana in momentul de fata urmand sa ma ajutati sa raspund la cateva intrebari si sa actionez in judecata in continuare.
2000 Oct a avut loc casatoria. In Noiembrie 2000 am cumparat o garsoniera in valoare de 5000USD.
In 2006 am vandut garsoniera cu 35000EUR am folosit 15000EUR ca avans si am cumparat un apartament in CFH in valoare de 50000EUR. Au ramas 20000EUR cu care am renovat apartamentul si am cumparat niste terenuri.
In 2007 am mai facut un credit (tot CHF) de nevoi personale cu ipoteca de rang II pe acelasi apartament . Cu acesti bani am mai cumparat cateva terenuri. Mentionez ca ambele credite sunt pe numele sotului (eu) ca si inprumutat, sotia figurand doar ca si garant ipotecar in contractul de ipoteca.
In Oct 2012 a survenit divortul, pronuntat prin sentinta judecatoreasca definitiva insa partajul nu s-a efectuat, neexistand o intelegere intre parti.
Mentinue2: pe tot parcursul casatoriei, sotia nu a avut venituri materiale.
Si inainte de divort si dupa, plata ratelor catre banca au fost suportate de sot (eu).
De la momentul divortului si pana astazi eu nu am mai locuit la adresa, nu am putut inchiria apartamentul pentru a reduce costurile ratelor, am platit in continuare ratele catre banca in proportie de 100% ea continuand sa se foloseasca de apartament in totalitate fara a plati rate catre banca.
In 2015, Ianuarie, dupa mai multe negocieri cu fosta sotie asupra modului de impartire a bunurilor imobile, am ajuns la o intelegere care ulterior a fost anulata pe motiv ca ea nu este multumita.
Interbari:
1. Am temei legal prin care sa cer despagubiri de la fosta sotie in cuantum de 50% din valoarea estimata a chiriei lunare in urma unei posibile inchirieri si anume: Incepand cu Oct 2012 pana in Apr 2015 cu o chirie estimata de 300EUR/luna sa cer despagubiri de 50%*300EUR/luna*31luni=4650EUR
2. Am temei legal prin care sa cer despagubiri de la fosta sotie in cuantum de 50% din valoarea ratelor lunare pe perioada ulterioara divortului pe care le-am platit integral si anume: Incepand cu Oct 2012 pana in Apr 2015 cu rate lunare de 700EUR sa cer daspagubiri de 50%*700EUR/luna*31luni=10850EUR
3. Alte despagubiri pe care as putea sa le cer?
4. Pot initia in acelasi timp partajul prin actionare in judecata cerand 9/10 parti din bunuri avand in vedere ca pe tot parcursul casatoriei si dupa casatorie eu (sotul) am platit ratele catre banca?
5. Am sanse sa castig cota de 9/10 din bunuri ? Sau aproape ?
6. Care este metoda legala de a imparti bunurile imobile presupunund ca este o intelegere asupra acestora ?
Multumesc pentru sfaturi in speranta ca ma lamuresc spre a initia mai multe cazuri in instanta cu ajuorul dumneavoastra.
1) nu, dvs vb de o lipsa de folosinta si ati putea obtine daca ati avea dovada ca v-a impiedicat sa va folositi de bun.
2) da, daca sunteti ambii imprumutati si nu, daca sunteti titular si dansa nu e parte in contract.
3) nu sau nu imi dau eu seama care ar putea fi.
4) puteti cere partajul si in acest proces sa se stabileasca dreptul dvs de creanta pt plata ratelor de unul singur sau daca sunteti singur titlular , sa se constate ca banii din imprumut reprezinta contributia dvs proprie, atat timp cat ati imprumutat singur si dansa nu a contribuit la plata ratelor, dvs mai avand de platit la banca.
Intai trebuie sa va socotiti sa vedeti cat cereti functie de cat considerati dvs ca ati contribuit si apoi sa convingeti instanta cu doveti privind contributia dvs in proportia ceruta.
In opinia mea e mult ce cereti. Chiar daca nu ar fi avut de munca si tot se presupune ca a avut o contributie.
6) la notar sau prin acord de mediere cu avizul ulterior al instantei. Mai rapid si poate mai ieftin e la notar.
Trebuie sa obtineti si acordul bancii pt bunurile ipotecate.
la partaj se ia 1/2 pt fiecare, care se poate mari/micsora in functie de dovezile aduse de parti.
puteti cere aceste cheltuieli/despagubiri de la fosta sotie in cadrul partajului, depinde de instanta in ce cote va decide in functie de dovezile pe care le veti avea ambele parti.
Executare silita
Cristhina
Buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema.
Pe perioada casatoriei am cumparat prin credit 1 garsoniera, 2 terenuri si 2 autoturisme. Anul ... (vezi toată discuția)