avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie teren si drept de uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie teren si drept de uzucapiune

Buna ziua!

Doresc sa cumpar un teren care are efectiv 488mp dar conform legislatiei cadastristul a trebuit sa treaca in documentatie 400mp cat este trecut la masurarea anterioara si nimic mai mult. Proprietarul are terenul din 1956 si spune ca terenul a avut mereu 488mp si intradevar are un act din '56 intre vechiul proprietar si el cu suprafata aceasta.

Are si alte acte vechi care urmeaza celui din '56 cu suprafete de 420mp si 400mp dar suprafata efectiva nu s-a schimbat. Proprietarul spune ca a platit mereu la finante impozit pentru 488mp si a folosit aceasta suprafata.

Acum, eu daca vreau sa cumpar terenul primesc 400mp si cei 88mp raman in interiorul curtii dar nu in actul meu de proprietate iar proprietarul vrea bani pe 488mp. Si aici e problema.

Am cautat o solutie si am fost sfatuiti sa apelam la dreptul de uzucapiune al proprietarului. Am consultat doi avocati si am primit sfaturi diferite. Primul a spus ca se poate face vanzarea celor 400mp si apoi actualul proprietar sa isi ceara dreptul pentru cei 88mp pe care sa mi-i vanda ulterior mie (facand si o promisiune de vanzare). Al doilea avocat a spus ca nu se poate ca proprietarul sa ceara drept de proprietate pe diferenta de 88mp dupa vanzare ci ar trebui sa deschida actiune in instanta si apoi sa se faca vanzarea, eu urmand sa continui actiunea (dobandind dreptul litigios).

Care din domnii avocati are dreptate?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:39, 29 Aprilie 2015
al doilea.
Vin și eu cu a 3-a părere.
Faceți vânzarea pe suprafața care este înscrisă în actele de proprietate. , Documentația cadastrală va fi cea din acte și prin urmare va fi prima întabulare. În documentație expertul topo să scrie-suprafața măsurată este mai mare.
După un timp faceți o acțiune de rectificare carte funciară în sensul modificării datelor tehnice pentru ca suprafața real deținută să corespundă cu suprafața întabulată.
La primărie declarați m. reali(488mp) pt. care veți plăti impozit.
Cu vânzătorul va fi o mică problemă dar cred că vă veți înțelege- cred că ar trebui să -i plătiți pt. m.reali.
Mi se pare mai complicata cea de a treia parere,as opta ptr. opinia celui de al doilea avocat.
Desigur, vânzătorul poate introduce acțiune în constatare a unei suprafețe mai mari. și să încheie tranzacția după sau prin vânzare drept litigios.
Nu știu dacă e corect , dar cred că sunt interzise sub orice formă înstrăinările unor terenuri aflate în litigiu până la data rămânerii definitive a unei hotărâri.

Alte discuții în legătură

Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune buna buna Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare johnny82drs johnny82drs o intrebare din nou nu stiu cum sa explik mai exact dar incerc tot posibilul . tatal meu a cumparat o casa in anul 1987 cu chitanta de mana vanzatorul avea in ... (vezi toată discuția)