In cazul in care sunt doi datornici unul celuilalt, cum se procedeaza pt compensarea legala, ca sa nu se considere renuntare tacita?
Eu vreau sa-i platesc numai diferenta dintre cat trebuie sa-i dau lui si cat trebuie sa-mi de el mie. Asta inseamna, dupa mine, ca nu am renuntat la compensatie. As fi renuntat numai daca i-as fi platit intrega suma.
Altfel spus, ii consemnez la CEC diferenta, anuntandu-l prin executor. Implica acest lucru ca el sa ma execute pe restul de bani care este egal cu cat are el sa-mi dea mie ? si pe care l-am considerat ca compensat !!!!!
SAU trebuie sa fac un apel si, in cadrul apelului, sa cer compensatia ca sa scrie judecatorul ca se compenseaza sumele pana la cea mai mica ???.
Teoretic, compensatia opereaza independent de vointa partilor si chiar fara stirea lor. Practic, din punctul meu de vedere, ar trebui sa ii achitati doar diferenta - puteti face acest lucru si prin intermediul unui executor judecatoresc.
Inainte, totusi, ar fi bine sa se uite un specialist pe documentele din care rezulta creantele, poate sunt anumite aspecte care va scapa, iar compensarea celor doua creante nu poate opera.
Legea spune că dacă sunt creanțe bănești, certe, lichide și exigibile, compensația operează de drept.
Prin urmare, dacă urmați procedura ofertei urmată de consemnarea diferenței rămase după compensare, nu mai puteți fi executată silit nici pentru ce s-a compensat nici pentru ce a rămas.