avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In legatura cu amenda penala si cu permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In legatura cu amenda penala si cu permis

Buna ziua ajutatima si pe mine va rog frumos ....Am luat o amenda penala de 1000 ron si am platito in rate ultima a fost acuma 2 zile in urma este achitat total /....si facem si scoala de soferi ....si sa ma duc sa dau dosarul sa dau sala si cand am ajuns acolo cica dupa 6 luni pot da ....ce pot face in privinta asta am fost la tribunal am luat o decizie ca a fost achitat toata suma ..... ce pot face ca sa pot da ...ajutatima chiar nush ce sa fac am si invat si eram asa de entuziasm ...!!! ? cum fac ca sa pot da cat mai de curand
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:35, 24 Aprilie 2015
Intrebati-l pe instructor daca stipuleaza undeva ca de la achitarea amenzi trebuie sa treaca 6 luni. Sunt de parere ca daca aveti cazierul lacrima nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Nu aveti ce sa faceti decat sa asteptati sa treaca cele 6 luni.

In oug 195, art. 116, se prevede ca obtinerea permisului se poate face dupa 6 luni de la executarea amenzii. In cazul pedepselor cu suspendare se poate obtine un nou permis dupa un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.

Acest lucru ar fi trebuit sa il cunoasteti daca ati fi citit codul rutier si regulamentul de aplicare, doar ati invatat pentru sala!
Va recomand sa le cititi cu atentie pe parcursul celor 6 luni si in mod sigur entuziasmul va reveni cand veti lua sala din " prima".:)
Da dar cei de la tribunal miau zis ca cu hartile pe care am fost si leam legalizat la iei ..mia scris acolo ca a fost achitat toata suma .....si cica pot da ....

Buna ziua Ajutatima va rog mult ... Am condus fara perimis in anul 2013 de atunci mam judecat pana anul 2014 si am luat o amenda de 1000 ron ... am achitat amenda n 4 rate nu am avut bani si am achitat ultima a fost pe data de 21/04/2015 eu din ... 10/02/015 am inceput scoala de conducere...am facut tot mam dus sa scot cazierul si mia aparut asta ........( Condamna la 1000 lei amenda pentru savarsirea faptei prev.de art. 86 alin 1 OUG 195/2002(R) dispusa prin S.P nr 1533 din 03/07/2014 nr dosar 1801/233/2014 judecatoria Galati def prin D.P.986 la 04/11/2014 curtea de apel galati ....S-a eliberat prezentul certificat spre a-i servi la : EXAMEN AUTO si ma dus sa depun dosarul sa dau sala si aveam si chitantele acolo toate copie ca a fost achitate ....si mia spus ca peste 6 luni de la ultima chitanta ...cum fac si eu sa pot da cat mai repede ....am fost la tribunal ieri si mam dus sa vad ce fac iei mia zs ca imi face o hartie ca a fost achitat amenda cu tot cu stampile cu tot ... mia zis sa fac o cere la domn director sa imi legalizeze hartia si cam atata pana acuma nush ce sa fac mai departe va rog indrumatima .. Si cei de la tribunal miau zis ca pot daca daca ma duc cu foaia de la tribunal cu legalizarea ...:(
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Avand in vedere ca ati primit o pedeapsa pentru savarsirea infractiunii de a conduce un vehicul fara a poseda un permis de conducere, obtinerea unui permis de conducere este posibila numai dupa reabilitare.

Reabilitarea de drept se acorda dupa trecerea unui timp de 3 ani, pentru o condamnare la pedeapsa amenzii penale sau la pedeapsa inchisorii de un an sau mai mica, daca in cursul acestui timp condamnatul nu a mai savarsit nici o infractiune.

Art. 165-NCP
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Art. 116 la care am facut referire prima data (cand nu ati relatat suficiente detalii despre motivul condamnarii) se refera la obtinerea unui nou permis in termen de 6 luni de la executarea amenzii pentru persoanele care au detinut un permis de conducere (l-au avut suspendat si au fost prinsi art. 86. alin.-(2)).

oug195
Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

Concluzia: peste 3 ani de la data executarii (achitarii) amenzii penale veti putea obtine un permis de conducere.
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
cyan, moderator
Eu am fost la politie sa depun dosarul si miau zis ca pot da peste 6 luni ...asa miau zis nu am avut permis ...ii pentru prima data ...dar cei de acolo mia zis ca pot da de permis dupa 6 luni de la ultima chitanta a fost integral achitata suma deci va spun ce miau zis iei ca pot da dar dupa 6 luni
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
Aureliannn, utilizator

Alte discuții în legătură

Condamnat conducere fara permis, cand pot da de permis? isshmen isshmen Buna seara, In aprilie 2015 am fost condamnat la 2,6 ani cu suspendare, pentru conducere fara permis (eu neavand niciodata permis - desi am facut scoala si ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan yonutz2009 yonutz2009 Salut! Am si eu o problema...Sunt chemat in instanta pentru conducere sub influenta alcoolului(1.3 g alcool/ l sange).Mentionez ca sunt la prima abatere,si ... (vezi toată discuția)
Bună seara! soțul meu a fost condamnat în 2014 la pedeapsa ... Sorina199093 Sorina199093 Bună seara! Soțul meu a fost condamnat în 2014 la pedeapsa 1an pentru conducere fără permis. Și-a executat pedeapsa. Să înscris la scoala de șoferi ... (vezi toată discuția)