avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calomnie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calomnie

buna seara .as dori sa stiu cum incep un proces de calomnie cu daune morale si cati martori imi trebuie.multumesc
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 19:42, 26 Iunie 2009

Afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public.
Se pedepseste cu inchisoare de la 2 luni la 2 ani sau amenda ( 500 – 30.000 lei – cf. art. 63 alin. 3 Cod Penal)
Calomnia se savirseste cu intentie (directa / indirecta )
Insulta si calomnia pot leza doar persoane fizice! Persoanele juridice nu pot face plangere pentru insulta sau calomnie.
Partea vatamata formuleaza plangere prealabila. Organele de cercetare si urmarire penala nu se pot sesiza din oficiu.
va multumesc mult
Depuneti plangere prealabila , in termen de 2 luni de la data la care ati fost victima acestor infractiuni. Propuneti 2 martori care au luat cunostinta despre aceste fapte , direct sau indirect...daca mai aveti si alte probe cu care sa va sustineti aceste acuzatii, precizati si natura acestora. faceti mentiunea ca doriti sa va constituiti parte civila in contra faptasului si mentionati si cuantumul daunelor pe care le pretindeti.Succes.
Si... pregatiti-va sa primiti rezolutia cu neinceperea urmaririi penale.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
multumesc, mai ales Gabrielei.

Alte discuții în legătură

Care sunt sanctiunile pentru insulta? Dana Marin Dana Marin Buna dimineata, Ar putea cineva sa ma ajute sa-mi spuna in caz ca cineva te insulta, faci o plingere penala pentru insulta, ce sanctiuni sau pedepse ar ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia iriss01 iriss01 Buna ziua. Va rog sa ma informati daca insulta si calomnia sunt sanctionate de noul cod penal si in ce fel. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Calomnie/insulta cum o pot ataca in instanta? katman katman Bun gasit, Am citit o mare parte dintre subiectele forumului pentru ca am o problema recenta. Scriu in numele unei prietene care a fost insultata in ... (vezi toată discuția)