avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calomnie/insulta cum o pot ataca in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calomnie/insulta cum o pot ataca in instanta?

Bun gasit,
Am citit o mare parte dintre subiectele forumului pentru ca am o problema recenta.
Scriu in numele unei prietene care a fost insultata in public.
Ca si context insultele au fost nejustificate, cererea de calm si de clarificare a situatiei in privat nu a avut nici un efect persoana acuzata continuand sa insulte.

Martori care cunosc caracterul ambelor persoane exista si au fost prezenti si socati de comportamentul acuzatului. Din definitia calomniei am inteles ca in cazul in care persoana calomniata este supusa dispretului public intra sub definitia corecta.

Intrebarea mea este daca pot acuza persoana de calomnie sau insulta. Nu vreau sa redau contextul complet insa in orice caz au fost acuzatii nefondate, jignitoare si fara nici cea mai mica urma de dovada si ca sa fiu sincer nici macar o discutie in contradictoriu nu existase.

Si daca pot acuza de una dintre aceste doua infractiuni, cum se incadreaza ea? E penal sau civil? Pentru ca am citit informatia "practica instantelor difera" ceea ce mi se pare ciudat.

Pe langa daune morale pot solicita si suspendarea/concedierii persoanei respective (fiind angajat intr-o functie publica in care sunt esentiale pastrarea calmului si lucrul in echipa)?

Multumesc si astept un sfat.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 22:16, 12 Octombrie 2008
katman a scris:
Si daca pot acuza de una dintre aceste doua infractiuni, cum se incadreaza ea? E penal sau civil? Pentru ca am citit informatia "practica instantelor difera" ceea ce mi se pare ciudat

insulta si calomnia sunt infractiuni. daca prin aceste infractiunii s-a creat un prejudiciu acesta se repara pe cale civila fie in cadrul procesului penal (latura civila) fie in cadrul unui proces separat. insa deoarece actiunea penala se pune in miscare doar la plangerea persoanei vatamate aveti la dispozitie fie plangerea penala si actiunea civila impreuna fie doar actiunea civila in functie de dorinta d-voastra.
Am inteles multumesc.
Intrebare acum: din ce am citit daunele morale se cer in cadrul procesului civil cu timbru taxat proportional cu valoarea.
Procesul penal ce finalitate are: amenda/zile de inchisoare/zile de munca in folosul comunitatii?

Si legat de ultima mea intrebare: se poate cere demiterea persoanei respective din postul pe care il detine?
Daca persoana care a proferat insultele are calitatea de functionar public si se afla in exercitarea atributiilor de serviciu atunci fapta nu constituie infract de insulta ci cea de purtare abuziva, art. 250 Cod pen.
Întrebuintarea de expresii jignitoare fatã de o persoanã, de cãtre un functionar public în exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la un an sau cu amendã.

Insulta se pedepseste numai cu amenda.
Daca faceti plangere penala si aceasta are ca urmare condamnarea faptuitorului actiunea civila este scutita de taxa de timbru, chiar daca actiunea civila este promovata separat. Scutirea de taxa de timbru opereaza si in cateva cazuri in care faptuitorul este scos de sub urmarire penala sau se dispune incetarea procesului penal.
contactati un avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi acuzat de calomnie? pauleo pauleo buna ziua, fostul concubin de care sunt despartita si cu care am 2 copii incredintati mie prin hotarare judecatoreasca imi trimite in permanenta mail-uri in ... (vezi toată discuția)
Injurii, calomnia dealess dealess Buna ziua. Intrebarea mea este daca se poate intenta actiune civila fostei mele sotii pt injurii recente in baza unor mesaje primite pe telefon pt expresii de ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnie ITD ITD va rog sa-mi spuneti sub ce forma as putea rezolva in instanta penala sau chiar civila, insultele si calomniile care mi se aduc ?mai sunt incriminate cele ... (vezi toată discuția)