avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Injurii, calomnia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Injurii, calomnia

Buna ziua.
Intrebarea mea este daca se poate intenta actiune civila fostei mele sotii pt injurii recente in baza unor mesaje primite pe telefon pt expresii de genul " ... esti un porc ... " si pt calomnie pt raspandirea in cercul comun de prieteni a unor zvonuri nefondate, nereale precum ca as fi avut o relatie extraconjugala si un copil ilegitim cu o presupusa terta persoana pe durata casniciei.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dealess , utilizator 16:44, 12 Aprilie 2013
Calomnia si insulta nu mai constituie infractiuni prevazute in Codul Penal,deci nu puteti formula plangere penala pentru aceste fapte iar despre o actiune civila nici nu se poate discuta in contextul pe care l-ati prezentat.
Cea mai mare pedeapsa pe care o puteti aplica este indiferenta dvs.la cele proferate de fosta sotie.
Numai bine!
Multumesc ... acum inteleg de ce mi-a spus, citez, " ... pot sa zic ce vreau despre tine si nimeni nu ma poate acuza de nimic!" ... Nu e corect, dar nu putem face nimic, se pare ... O zi buna, si multumesc inca o data pt lamuriri!
Raspunsul la intrebarea adresata de dvs este DA, va puteti adresa instantei de judecata pt a cere daune morale, cf legii orice persoana are dreptul la viata, la sanatate, la integritate fizica si psihica, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vietii private, precum si alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
Deci ma pot adresa instantei sa inteleg. As vrea sa obtin o retractare a celor afirmate despre mine cu rea credinta si, de ce nu, daune morale. Pana la urma ce garantii pot avea in momentul de fata ca se va abtine la astfel de afirmatii iresponsabile pe viitor? Sau ca nu le va transmite si copilului pt a o influenta negativ vis-a-vis de persoana mea.
Se poate desfasura in paralel o astfel de actiune in instanta cu procesul de custodie?
Procesele n-ar avea legatura intre ele, iar de garantat, nu va poate garanta nimeni nimic.

Alte discuții în legătură

Calomnie lupianca lupianca Buna ziua....de cand suntem in divort sotul meu ma acuza ca fetita noastra nu este de fapt a lui. Spune peste tot, chiar si la tribunal ca este nascuta dintr-o ... (vezi toată discuția)
Caut avocat misha_crys misha_crys Buna ziua, As dori sa intentez proces fostului angajator pe baza de calomnie, defaimarea imaginii pentru care sa cer daune morale si un mail cu dezmintirea ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre calomnie si insulta Tudy101 Tudy101 Buna ziua, poate sa imi spuna cineva daca in momentul de fata calomnia sau insulta mai sunt considerate infractiuni, si daca se poate lua o masura penala sau ... (vezi toată discuția)