avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care sunt sanctiunile pentru insulta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care sunt sanctiunile pentru insulta?

Buna dimineata,

Ar putea cineva sa ma ajute sa-mi spuna in caz ca cineva te insulta, faci o plingere penala pentru insulta, ce sanctiuni sau pedepse ar putea primi cel care a insultat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dana Marin , utilizator 08:25, 29 Ianuarie 2010
art. 205 C. p. se pedepseste cu amenda.
ART. 205
Insulta
Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Multumesc foarte mult.
Cat sunt amenzile? Simpla plingere atrage sanctiunea sau se face o ancheta? Nu am martor.
Plangerea declanseaza cercetarea penala.
Aveti nevoie de probe.

P.S. nu o sa obtineti nimic. Pana recent insulta si calomnia erau abrogate, s-au reinstituit printr-o decizie a Curtii Constitutionale, dar procurorii dispun in continuare neinceperea urmaririi penale.

Daca nu aveti probe si totusi faceti plangerea, riscati sa va faca faptuitorul plangere penala pt savarsirea infractiunii de denuntare calomnioasa.
Mediul juridic din Romania este unul foarte sanatos!!!!!
Felicitari juristilor din aceasta tara care se lupta, zi de zi, asa cum pot, pentru a schimba ceva in tara noastra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnia iriss01 iriss01 Buna ziua. Va rog sa ma informati daca insulta si calomnia sunt sanctionate de noul cod penal si in ce fel. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Calomnie mamiha mamiha astazi,din pacate am trecut printr-o situatie tare neplacuta. Mergand pe strada cu nepotica mea un \"domn\" a inceput sa ma faca in toate felurile pentru ... (vezi toată discuția)
Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)