astazi,din pacate am trecut printr-o situatie tare neplacuta. Mergand pe strada cu nepotica mea un "domn" a inceput sa ma faca in toate felurile pentru faptul ca eu sunt o persoana supraponderala. Eu pe acel om nu il cunosc dar in jur erau foarte multi vecini care ma cunosc, dar bineinteles nimeni nu iti ia apararea in ziua de azi. Am vrut sa ripostez dar fiind cu nepotica am renuntat. Sotului nu cred ca o sa-i spun pentru ca situatia s-ar putea agrava. Ce ma sfatuiti sa fac? As putea sa-l dau in judecata pentru calomnie? Ce pasi ar trebui sa urmez? Va multumesc.:((
Insulta
Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Pentru asta,ati putea face o plangere impotriva acelei peroane,la Politie sau Parchet.
art. 205 Cod penal pedepseşte insulta cu amendă penală.
pentru a se pune în mişcare acţiunea penală este nevoie să depuneţi o plângere penală la poliţie sau la parchetul de pe lângă judecătorie. e bine sa aveţi şi martori. impacarea partilor inlatura raspunderea penala
In situatia in care putetiu proba afirmatii facute cu acte,martori,alte probe permise de lege,formulati plangere penala pentru insulta impotriva persoanei care v-a jignit,in cazul in care aveti datele sale de identificare,la sectia de politie pe raza teritoriala a careia s-a petrecut fapta.