avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pretentii morale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pretentii morale

buna ziua, daca fac o plangere penala impotriva unui agent de politie de la rutiera care m-a umilit pot sa am pretentii materiale morale?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:13, 4 Mai 2011
Da in functie de cum au decurs ostilitatile . Plangere penala nu ,,,dar aveti posibilitatea unei actiuni de raspundere delictuala"" ,, va fac aceasta mentiune ca totul ce leaga de fostele infractiuni 'calomnia, injuria si insulta"nu mai sunt fapte pedepsite de legea penala,,, si aceste fapte au trecut in sfera actiunilor civile si solutionate de Sectia Civila a instantelor de judecatorest. Dupa cum am inteles numai va umilit"" nu va si lovit..Succes..:(
Puteti sa dezvoltati subiectul pentru a cunoaste exact la ce va referiti si pentru a primi informatiile de care aveti nevoie ?
cum ramane cu art 250 cod penal purtarea abuziva? am studiat si art 205 cod penal insulta:
Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală

Mi-a fost ingradit un drept, dreptul de-a oprii in trafic, mai ales ca nu era nici un indicator care sa-mi interzica oprirea sau stationarea,de injurii sau alte cuvinte jignitoare nu mai vorbesc.. e dreptul meu sa fac plangere penala.. pe mine ma interesa daca pot sa am pretentii materiale in aceasta imprejurare
vi s-a mai scris mai sus ca insulta la care faceti referire nu mai este incriminata.
dvs puteti face plangere si puteti cere daune, ca exista o probabilitate de 80% sa pierdeti daca nu aveti probe certe.
1.Insulta ca fapta penala a fost dezincriminata.
2. In situatia in care prin comportamentul sau agentul v-a lezat imaginea si puteti dovedi aceasta cu probe ( acte , interogatoriu , martori , alte probe acceptate de lege) il puteti actiona in judecata in pretentii , conf. art.998 si urm. c.civ.
Actiunea trebuie timbrata la valoarea pretentiilor emise.
3. Cu privire la infractiunea de purtare abuziva a agentului , in situatia in care formulati plangere pe acest aspect si politistul este scos de sub urmarirea penala , acesta , la randul sau , poate formula plangere penala impotriva dvs pentru infractiunea de denuntare calomnioasa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt sanctiunile pentru insulta? Dana Marin Dana Marin Buna dimineata, Ar putea cineva sa ma ajute sa-mi spuna in caz ca cineva te insulta, faci o plingere penala pentru insulta, ce sanctiuni sau pedepse ar ... (vezi toată discuția)
Politistul mi-a adresat injurii iuliana_regina iuliana_regina In urma unui control rutier ,oarecum abuziv,un politist in timp ce se indrepta spre masina lui mi-a adresat injurii.In ce termen pot face plangere impotriva ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - pot da in judecata pentru calomnie si insulta? robert1979 robert1979 imi pot da in judecata sora pentru calomnie si insulta,si daca da,unde sa ma adresez?Va multumesc (vezi toată discuția)