avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Politistul mi-a adresat injurii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Politistul mi-a adresat injurii

In urma unui control rutier ,oarecum abuziv,un politist in timp ce se indrepta spre masina lui mi-a adresat injurii.In ce termen pot face plangere impotriva lui ?
Cel mai recent răspuns: cosmin_andreica , utilizator 10:33, 19 Decembrie 2008
...puteti alege urmatoarele variante:

1.sesizarea organului ierarhic superior al agentului care mai mult ca sigur nu va lua alta masura decat atentionarea acestuia de a-si revizui comportamentul.

2.puteti face plangere penala (in termen de 2 luni de la savarsirea faptei) in baza art.250 C.penal,ptr purtare abuziva,insa trebuie sa puteti dovedi fapta politistului ptr a nu va trezi dvs cu o plangere ptr denunt calomnios (art.259 C.penal)

...daca sunteti atat de hotarata sa plecati la ”drum”,trebuie sa va inarmati cu ceva nervi de otel si eventual sa consultati si un avocat; categoric astfel de oameni,care prin statultul lor de f.publici sunt obligati sa aibe un comportament decent in relatia cu cetatenii,nu au ce cauta intr-un serviciu public...ei nu sunt platiti din bani publici ca sa jigneasca,iar daca totusi isi permit sa o faca,atunci trebuie sa plateasca,pt ca pe viitor sa invete sa se abtina... !!!

Numai bine va doresc !!!
In primul rand trebuie sa puteti face dovada ca este adevarat ceea ce afirmati! Si daca va adresati sefului ierarhic superior al politistului in cauza trebuie sa aveti in vedere faptul ca " corb la corb, nu-si scoate ochii".
Fapta descrisa nu prea este purtare abuziva; poate fi doar insulta dar din pacate este dezincriminata! Traim in Romania! ... asa ca totul este posibil. Eu zic sa treci peste asta
Daca nu aveti probe concrete nu prea aveti sanse de reusita. Oricum consider ca unii merita o astfel de lectie pentru a-si schimba comportamentul trivial.
mihaela_1973ro a scris:

...Fapta descrisa nu prea este purtare abuziva; poate fi doar insulta dar din pacate este dezincriminata! ....


ART. 250, Cod Penal

Purtarea abuzivă
Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană, de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite în condiţiile alin. 1 se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.




ART. 205,C.Penal
Insulta

Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.



imi sustin in continuare parerea ca fapta agentului se incadreaza la art.250 C.Penal,luand in considerare faptul ca politistul se afla in exercitarea atributiilor de serviciu,deci avea calitatea f. public in momentul acela...indiferent la ce articol se incadreaza fapta,in instanta ea trebuie dovedita ptr ca acel functionar sa fie tras la raspundere...iar asta cu ”traim in Romania!!” denota ”optimismul” si increderea pe care o are romanul in justitie (cu atat mai grav cu cat remarca vine din partea unui C.juridic),dar este gresit sa gandim asa ptr ca vom ajunge sa nu mai apelam deloc la justitie,chiar daca avem dreptate si putem dovedi asta,si astfel abuzurile vor continua ca doar noi i-am invatat prost pe ”distinsii” cu abuzurile si spagile,acuma nu-i mai indreapta nimeni,poate doar daca vor fi aruncati dupa gratii...oricum, ”nimic si nimeni nu este mai puternic impotriva adevarului,decat,ptr adevar...” ;)
Problema este ca nu exista martori care sa poata confirma spusele mele.Oarecum este cuvantul meu contra cuvantului lui.
Am facut si plangere impotriva lui .

Alte discuții în legătură

Pretentii morale kuky666 kuky666 buna ziua, daca fac o plangere penala impotriva unui agent de politie de la rutiera care m-a umilit pot sa am pretentii materiale morale? (vezi toată discuția)
C a l o m n i a Blasim Blasim Care mai este situatia infractiunii de calomnie ? Pt ca, fara suparare, nu mai am rabdare sa caut pe net raspunsuri. (vezi toată discuția)
Calomnie janos04 janos04 Buna ziua.Copilul meu a fost acuzat pe nedrept de membrii unei formatii,ca a furat un microfon de la locul de munca(el fiind ospatar).A fost anchetat la locul ... (vezi toată discuția)