avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... C A L O M N I A
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

C A L O M N I A

Care mai este situatia infractiunii de calomnie ? Pt ca, fara suparare, nu mai am rabdare sa caut pe net raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:04, 27 Septembrie 2010
Este inca incriminata in actualul Cod penal, la art. 206.
Puteti citi si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Pentru insulta si calomnie sunt putine (spre deloc) hotarari date in favoarea reclamantilor.
Cei mai multi cetateni care se considera lezati prin asemenea fapte aleg calea procesului civil…
OK, sa detaliez.
Cel mai bun prieten al meu este politist. Are un dosar penal cu un individ impotriva caruia a inceput urmarirea penala pentru evaziune fiscala. Invinuitul a facut plangere la Curtea de Apel ca la ridicarea unor documente ar fi fost lovit de politist. Cum totul a fost filmat si nu a fost vorba de nicio lovire, evident s-a dat NUP. Dupa asta, invinuitul a facut reclamatie la IGPR, ca politistul a abuzat. Au venit, l-au verificat pe prietenul meu si nimic. Nici vorba de abuz. Acum am inteles ca a mai facut o reclamatie la Parchetul Judecatoriei, care are in lucru dosarul de evaziune, tot pt purtare abuziva.
Ok, mi-a cerut o parere si sincer nu am prea stiut ce sa-i zic. In ritmul asta il recalama non stop. Si asta nu ar fi o problema, dar pt fiecare reclamatie trebuie sa prezinte acte doveditoare, sa dea declaratii, colegii care au fost cu el sa de declaratii...tot asa...DUpa ce toate cercetarile care-l privesc pe politist se finalizeaza, poate la randul lui sa-l reclame pe respectiv pt calomnie ? Fals in declaratii ?
Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2010
Blasim, utilizator
Nu are de ce sa-i faca plangere ptr calomnie, deoarce inram pe un taram "minat", CC a dispus neconstitutionalitatea abrogarii 206, 205 si 207 CP si a dispus repunerea ca si infractiuni,insa jurisprudenta spune altceva....in fine, este o discutie mult mai elaborata.Sa mearga pe denunt calomnios.
Infractiunea de denuntare calomnioasa se savarseste cu intentie ceea ce inseamna ca faptuitorul trebuie sa fie constient ca invinuirea pe care o aduce unui tert este mincinoasa
Potrivit art 259 alin 1 din codul penal,pentrui existenta infractiunii d edenuntarea calomnioasa este necesar ca ,pe plan subiectiv,faptuitorul sa fie de rea credinta,
adica sa aiba reprezentarea ca acuzatiile sale nu corespund realitatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna in vechiul cpp: faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii eusaisapte eusaisapte Cine a facut mai demult o plangere aberanta de denuntul calomnios fiindca l-am reclamant contraventional pentru tulburarea linistii Procurorul a dat NUP cf. ... (vezi toată discuția)
Dosar penal? ella2010 ella2010 un prieten a facut o reclamatie la politie care vizeaza o alta persoana dar s-a semnat cu nume fals . a fost depistat si este chemat ca \'faptuitor\\" , la ... (vezi toată discuția)
Cum opresti un reclamagiu perlutina perlutina Din 2002 sunt tirit in procese de un individ care imi este vecin . Am avut zeci de procese penale si civile. Niciodata nu a cistigat nici un proces. Am zeci de ... (vezi toată discuția)