avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Buna ziua ,
Am luat un credit ipotecar de nevoi personale nenominalizate in anul 2007 , credit in valoare de 25.000 Euro ,pe o perioada de 25 ani .
Am platit aproxumativ 5 ani ,din valoarea creditului rata de rata /luna de luna ,iar din motive financiare nu am mai putut sa mai platesc apriximativ din luna mai 2012 .Mentionez ca inca din anul 2010 , situatia mea financiara sa schimbat in ceva mai rau dar am continuat sa-mi platesc totusi ratele inca 2 ani , asa cum spuenam pana in 2012 .
Probabil masi continuam sa platesc chiar daca mai greu si dupa luna mai 2012 , dar intre timp , mi sa pus poprire pe venit pentru alte credite /datorii mai mici , fara legatura cu creditul ipotecar . Prin urmare , insemana ca , orice suma as fi depus in contul creditului ipotecar imi va fi fost \"luata\" in contul popririlor pentru alte credite mai mici .Motiv pentru care evident ca nu am mai depus nimic .
Intre timp , nu am luat nici legatura cu banca sa-i anunt ca numai am cum sa depun in contul bancii de vreme ce se puteau duce in alte locuri banii , incercand sa lucrez in alta tara (nereusind cu contract ) .Nu a functionat , nu am reusit sa strand bani . Stiu ca ar fi trebuit sa-i anunt pe cei de la banca unde era creditul ipotecar despre situatia nou aparuta , dar luat cu problemele nou aparute am neglijat/amanat .
Intrebarea mea pana la acest punct este :Banca nu avea obligatia sa ma caute si ea vazand ca nu vin o luna /doua/ trei ,cu banii ? Era numai datoria mea sa anunt banca ? Ei nu au nici o obligatie sa se intereseze de cel care numai vine la banca ? Banca a tacut din gura , eu nu am primit nici un fel de somatie timp de 2 ani .
In septembrie 2014 , PRIMESC BRUSC o somatie de executare silita ,din partea unui executor judecatorsc !
Fara nici un preaviz anterior din partea bancii .
In fine , in actul de executare silita scria ca ,creditul a ajuns la valoarea de peste 27.000 euro ,plus peste 8000 lei cheltuieli (onorariul executorului ) Din 25.000 de euro credit initial , platind 5 ani lunar nu numai ca nu a scazut nimic , dar a mai si crescut valoarea creditului .
Am facut contestatie la executarea silita de la acea data ,in urma caruia am solicitat si Ajutor public judiciar conform legii si reducerea cautiunii care fusese fixata la valoarea de 5.700 lei .Culmea ironiei , nu a fost aprobat decat scutirea de la plata Taxei de timbru , in valoare de 1000 lei . Scutirea de la plata cautiunii nu sa aprobat ,in ciuda faptului anexarii dovezilor de venit din care sa rezulte acest drept , ba mai mult a fost marira cautiunea ABUZIV SI ILEGAL la 14.500 lei . Abuziv ca abuziv , asta poate fi interpretat , dar ILEGAL cu siguranta ,deoarece cunoscatorii stiu ca , sunt niste plafoane maxime in functie de valoare .Valoarea la mine este de vreo 27.500 euro .
Am fost si la proces .Banca nu a venit .Judecatorul ne-a luat din scurt :A-ti platit cautiunea de 14.500 lei ?
DA sau Nu ? ! Evident ca nu am platit-o neavand nici de unde , sarind peste faptul ca a fost calculata gresit .Omul ne-a spus clar .Atata timp cat nu sa platit , el nu are despre ce sa mai discute .Am plecat de acolo profund dezamagiti de cum functioneza \"Justitia \" .Am plecat de acolo doar cu senzatia ca sunt intelesi :bancile cu \"justitia\" .
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat .Ce demersuri as putea sa mai fac ? Intre timp am stabilit cu executorul ca voi incerca sa vand apartamentul singur ,decat sa fie la licitatie .INteleg ca cu banca numai aam ce discuta de vreme ce , dupa 2 ani de mutenie reciproca ma pasat la un executor judecatoresc .Evident ca ei nu tin cont ca am platit 5 ani rata de rata si au ales varianta mai usoara ,decalarandu-l scadent anticipat .Pai , toata lumea de pe Pamant ar vrea de exemplu sa primeasca salariul anticipat pe 20 ani ,de exemplu .Eu nu cred ca ar refuza nimeni sa-i fie platit anticipat salariul pe 20 ani ,nu ? Asa si banca ,nu-i asa ? La riscuri ,numai suntem parteneri ?
Exista vreo sansa sa pot intoarce toata chestiunea la reluarea platilor luna de luna , asta binenteles dupa o recalculare profesionala a debitului , sau macar sa-mi recuperez sumele platite timp de 5 ani ?
Adica in sensul ca as accepta (zic asta ca si cum ar fi dupa mine ) sa dau bancii tot creditul odata (prin vanzare ) dar si ei sa-mi returneze sunele deja platite . vreau sa cred ca o banca nu este normal sa se comporte ca un camatar de cea mai joasa speta ! Si nu vreau sa jignesc gratuit , dar cum se poate denumi o entitate care vazand ca numai platesc normal cum o faceam AMANA timp de 2 ani sa ia legatura cu mine si apoi i-si freaca mainile de bucurie ca poate declara anticipat scadenta .
De ce fac analogia cu un camatar de cea mai joasa speta ? Pentru ca , cu totii am auzit de prin presa actiuni de alt gen .Se duce omul la camatar ,primeste o suma ,. stabilesc o dobanda si un termen .Numai ca acel camatar \"de cea mai joasa speta \" nu se indestuleaza cu dobanda primita, ci FIX in data scadenta nu e de gasit , urmand ca omului care a mers la acel camatar sa-i fie retinut bunul amanetat ,pe motiv ca NU SA PREZENTAT la data stabilita .
Bineneteles ca in cazul meu e vorba doar de neglijenta (sa zicem de ambele parti ) ..dar rezultatul e acelasi .
Banca vs camatarul .Banca vrea tot odata , acum .
Vreau sa mai mentionez, ca eu nu am nici o problema cu executorul .Nici nu ar fi normal sa am .Omul duce la indeplinire ce a primit de la banca .Problema mea ar fi doar cu banca si modul ei de actiune .
Multumesc anticipat pentru toate raspunsurile/solutiile oferite .
Va doresc toturor o zi buna si spor in toate .

p.s As dori ,doar raspunsuri/sugestii/opinii de la persoane care s-au confruntat cu o situatie asemanatoare ,sau de la un specialist .Multumesc de intelegere .
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
alex1394, utilizator
Contestatie nu are legatura cu suspendarea, dvs puteati continua procesul in contestatie a executarii. Cautiunea se plateste pt suspendare si nu vi se acorda scutire pt ea, e o garantei pt creditor ca in cazul in care dvs faceti contestaie din rea credinta si intarziati executarea degeaba, sa aiba din ce sa isi traga despagubiri.

Daca nu platiti ratele la timp, e normal sa va aplice penalitati pt intarziere, ati si fost de acord cu ele prin contract.
Cum nu ati cautati solutii impreuna cu banca, nici nu ati anuntat ca nu mai puteti plati, a fost declarat scadent anticipat, ceea ce faca ca penalitatea sa se aplice la toata suma acum ajunsa la scadenta. Ati ajuns si la executare, iar tot dvs suportati cheltuiala.
Banca are din ce recupera asa ca nu avea niciun interes sa se roage de dvs sa platiti, din contra.
Dvs puteti face ce analogii doriti, banca nu e deranjata de asta, iar dvs pierdeti bani.
ci FIX in data scadenta nu e de gasit ,
se mutase banca ? aveati banii si nu ati gasit-o ?

Nu va puteti intoarce la plata in rate asa cum ati avut in contract , iar dupa vanzare, iau din pretul obtinut tot ce datorati.
Asta cu .. vand, dau banii pe care i-am luat initial de la banca adica 25 sau 27 de mii si ei imi dau cat am platit in 5 ani.. e fantezie pura.
Ce s-a intmplat cu contestatia, ati renuntat la ea ?
Multumesc , de raspuns moderatorului gi-jane2

Trebuie sa fac urmatoarele precizari ,cu voia dvs :

1..Am scris putin la repezeala ,probabil exprimarea a lasat de dorit

2.Am facut contestatie atat la executare cat si supendarea provizorie a executarii .


3.Din lunga corespondenta primita de la judecatorie ( in unele cazuri invocand lipsa unor documente la dosarul depus , cu toate ca eu stiu ca acele acte enumerate ca fiind lipsa ,au fost depuse , fiind asistat de la distanta de un avocat ) a reiesit ca mi se accepta doar scutirea de la plata taxei de timbru in valoare de 1000 (una mie ) lei .


4.Am inteles ce spuneti in legatura cu platirea cautiunii ,dar , eu am facut cerere de Ajutor Public Judiciar atat pentru taxa de timbru cat si pentru plata cautiunii (sau cel putin diminuarea ei ) , fiind logic ca , atata vreme cat conform dovezilor de venit anexate ,imi este imposibil de platit taxa de timbru cu atat mai mult mi-ar fi fost si mai imposibil ,ca sa zic asa ,plata unei cautiuni in valoare de 5700 (cinci mii sapte sute) lei .
Am inteles ca in numeroase cazuri a fost invocat DREPTUL privind neingradirea accesului la actul de justitie , in ceea ce priveste scutirea de la plata cautiunii .

PLus ca nu sunt convins ca ,cautiunea va merge in cele din urma in contul bancii drept compensare ci merge doar la Bugetul de Stat .Posibil sa gresesc aici , in aceasta ultima afirmatie .

5. Daca-mi aduc bine aminte INAINTE de a-mi da un raspuns privind cererea de Ajutor public Judiciar mi-au trimis o adresa cum ca lipsesc cateva documente , cum va spuneam la pct nr 3 .
Cu toate ca nu aveau cum sa lipseasca , fiind foarte atent in intocmirea \\"dosarului \\" , chiar daca -sau, tocmai datorita faptului ca - nu m-am mai confruntat cu asa ceva am fost suficient de minutios sa nu \\"uit\\" sa atasez niste amarate de hartii .


6. Dupa (re)depunerea actelor \\"lipsa\\" ,m-am trezit cu o adresa din care reiesea nici mai mult nici mai putin ca , CAUTIUNEA stabilita de la inceput de 5700 lei ,si pentru care eu facusem cerere de anulare sau micsorare SA TRANSFORMAT peste noapte intr-o cautiune in valoare de 14.500 (paisprezece mii) !! Cum vi se pare , pana aici va rog ?


7. A venit sub forma unei \\"COMUNICARE ADRESA \\" prin care eram somat cum ca in termen de 10 zile \\"sub sanctiunea anularii cererii \\" am de indeplinit obligatia ca sa depun la dosar
dovada achitarii CAUTIUNII IN SUMA DE 14.500 LEI .

Fara o explicatie logica/umana -cum vreti sa-i spuneti - referitor la dublarea cuantumului cautiunii . Ce puteti sa-mi spuneti despre acest aspect , va rog . Stiu , cautiunea se stabileste in functie de creanta datorata , stiu ca sunt acele tabele cu \\"valori de la pana la \\" .
Mai stiu ca, ma incadram la vechiul cuantum de 5700 lei , conform creantei .

8 A urmat \\"procesul \\" de care va povesteam ,destul de alambicat - recunosc - in prima postare .Evident ca m-am prezentat ,avand citatie . Banca nu sa prezentat .Cum v-am mai spus Judecatorul a fost foarte scurt : A intrebat daca sa depus la dosar dovada platii cautiunii de 14.500 lei .Cand a fost informat ca NU nici nu a mai avut de ce sa stea la discutie .Ce sa-i mai povestesti ca sa dublat etc etc .

Eu am apelat la acest forum cautand o oarecare solutie./opinie /sfat . DACA aveam suficienti bani probabil ma adresam unei case de avocatura . Nici nu speram ca dupa explictiile mele amatoristice ,inconjurat de hartiile care tot au venit, sa fac o radiografie profesionala a situatiei concrete .

P.S Probabil m-am exprimat gresit dar , asa cum am precizat era doar o analogie acolo NU am afirmat ca nu am mai gasit banca ,nici ca sa mutat si nici ca aveam banii gramada dar din lene ..nu m-am dus .

PS 2 . Referitor la \\" iar dupa vanzare, iau din pretul obtinut tot ce datorati.\\" fac precizarea ca NU ma asteptam ca banca sa-mi fi dat cash ,banii platiti timp de 5 ani si ea (banca ) sa pastreze diferenta . Nu ,nici vorba . Nici nu ar fi fost normal sa se intample asa .

Totusi eu constat o pozitie de forta din partea bancii .Acum numai suntem parteneri .Ea vrea banii .Toti .Toti odata .Eu am platit degeaba 5 ani .Numai eu aveam datoria sa iau legatura cu ei .Ei nici macar o adresa .

Ba mai mult am niste \\"hartii \\" de la banca , sosite acum ceva timp , DUPA de a sosit cautiunea schimbata in 14 .500 (de la 5700) , in care avovatul bancii scria negru pe alb ca , nici mai mult , nici mai putin decat ca banca in cauza ,SOLICITA justitiei sa-mi fie impusa o cautiune .
Cu alte cuvinte, dadea recomandari Justitiei .

Fara cautiune se intelege ca banca NUMAI VENEA la intalnirea in justitie cu fostul ei client .
Deranjul fiind prea mare banuiesc ,iar cererea mea adresata Justitiei si nu BANCII era ,evident un afront .Adus bancii :) Cum v-am mai spus banca nu a venit .






















Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
alex1394, utilizator
Incercati sa intelegeti ca suspendarea executarii pt care dvs datorati cautiune, nu are legatura cu contestarea executarii.
In privinta cuantumului cautiunii aveti asa 27000x 4.5= 121.500 lei
iar legea zice asa

Suspendarea executării
(1) Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia ia executare sau prin cerere separată.
(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune, calculată la valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează:
a) de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;
b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei;
c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei;
d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei.


asta insemnand ca ati fi datorat 5715 lei cu titlu de cautiune pt care nu vi se acorda scutire pt ca nu va ingradeste dreptul la justitie in vreun fel.
Impotriva incheierii aceleia prin care vi s-a impus plata a 14500, trebuia sa fi depus cerere de examinare si sa le fi facut dvs caluclul intemeiat pe art de lege.
Prcesul in contestatie trebuia sa il fi continuat , chiar daca nu vi s-a admis suspendarea.
Bunadimineata ,

Inca o data ,va multumesc de raspuns gi-jane2@

Si DA , exact la acea modalitate de calcul ma refeream cea pe care a-ti expuso la puct Nr 2 .

Documentele de la Judecatorie au venit in cascada , fara sa am ragazul sa ma dezmeticesc prea bine la ce se refera .In sensul ca am primit (din vina postei probabil ) cu ceva intarziere documentul care se referea la SOMATIA platirii noului cuantum al cautiunii ,cel de 14.500 lei .

A fost urmat la foarte scurt timp de citatia la Judecatorie .Eu in naivitatea mea credeam ca va veni si un reprezentant al Bancii si acolo voi avea posibilitatea sa solicit lamuriri despre noul cuantum al cautiunii , practic dublat .

Banuiesc ca acum e tardiv sa mai cer recalcularea cuantumui cautiunii , practic nici nu vad de ce as mai depune-o .Am inteles , trebuia sa fo facut-o atunci ,cat era in termen .


O alta intrebare -va rog - daca-mi permiteti : La ce va referiti ,cand spuneti "Procesul in Contestatie " trebuia sa-l fi continuat ? Ce as mai putea face acum ? Evident , doar pentru o amanare /tergiversare care sa duca evident doar la a castiga timp pentru a ma ocupa personal de vanzare .

Si inca o "semi-intrebare " , ca speram ca cea de sus ,e ultima in acest post . Ce inseamna Contestatie la Titlu ? Doar am auzit expresia la un avocat si banuiesc ca se refera tot la o extindere a timpului pe care il pot avea la dispozitie (sa vand ) .Evident ca nu mai sper nimic altceva . Normal ca in acest timp ( daca va exista ) sper sa am bani pentru a contacta un avocat specializat in asa ceva , gandindu-ma la unele (posibile) clauze abuzive din contract .



In fraza de mai sus , ma refeream la acest articol , tot de pe acest forum pe care-l urmaresc demult :

Link : www.avocatnet.ro/content/art...



Si cu scuzele de rigoare ca postez de pe alt site (sper ca nu incalc vreo regula , iar daca o fac ,nu ma deranjeaza sa fie sters ) as dori sa va supun atentiei o stire gasita intamplator pe internet ,dar care mi-a atras atentia fiind in legatura mai mult cu prima mea postare ,referitor la obligatia bancii de a-mi aduce notificari INAINTE de declansarea procedurii de ex silita .
Aici in stire fac referire la pct b)

Link : [ link extern ] /




P.S Referitor la ultimele 2 link-uri , este doar o speranta pe care o intrezaresc , dar mai inainte trebuie sa am si timpul fizic ,timp probabil obtinut doar din ce a-ti spus dumneavoastra cand v-ati referit la Procesul in Contestatie sau din "semi-intrebarea " mea cand m-am referit la Contestatie la titlu .
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2015
alex1394, utilizator
1. Suspendarea provizorie se judecă de urgență, tocmai pentru ca debitorul să nu fie prejudiciat din cauza executării silite. Doar că pentru a fi admisă cererea de suspendare provizorie e obligatoriu plata cauțiunii, care nu are nici o legătură cu ajutorul public judiciar sau cu taxa de timbru.

2. Contestația la executare se poate judeca ani de zile, deoarece presupune analiza întregului raport juridic dintre creditor și debitor.

Cele două le puteți trata ca și pe două procese diferite, chiar dacă au o legătură între ele.
Ați primit citația înainte să vă dezmeticiți tocmai pentru că suspendarea provizorie se judecă repede. Instanța a procedat corect. Dacă plăteați cauțiunea ați fi aut șanse să se suspende executarea până la soluționarea contestației (de fapt a cererii de suspendare până la soluționarea contestației - care din nou e altceva).

După părerea mea, înainte să vă pierdeți timpul cu tot felul de aprecieri și de judecăți de valoare mai mult sau mai puțin în cunoștință de cuază, la modul cum „merge justiția”, poate ar fi mai bine să vorbiți cu un avocat care să vă explice cum stă treaba și ce șanse aveți cu adevărat să vă rezolvați problema.

Alte discuții în legătură

Contestare executare silita camelia_cazan77 camelia_cazan77 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti cum e cel mai bine sa procedez in urmatoarea situatie: am un credit ipotecar si un credit de nevoi personale cu garantie ... (vezi toată discuția)
Contestare executare silita calytul calytul am primit somatie, incheierea executorului, instiintare pentru executare silita a titlului executoriu reprezentat de contract de credit, adresa de infiintare ... (vezi toată discuția)
Executare, geo-vem geo-vem Am luat credit de la o banca insumand suma 9400 lei printr-un card ,nu lam mai platit nemaiavand bani de rata,mi sa comunicat poprirea pe salar si platesc de ... (vezi toată discuția)