avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Onorariu de succes- cand trebuie achitat si daca poate ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Onorariu de succes- cand trebuie achitat si daca poate fi recuperat de la parat?

buna
prietena mea a castigat procesul ,
asa a anuntat in sala de judecata
cand trebuie sa platesca onorariul de success ?
dupa ce primeste hotarirea acasa ?
acest onorariu va putea se ceara de la parat ?
multumim
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:01, 24 Mai 2015
Onorariul de succes nu are nicio legatura cu paratul. Aceasta obligatie de plata a onorariului de succes s-a negociat intre client si avocat si nu poate fi perceput paratului. Onorariul avocatului, nu cel de succes, poate fi solicitat cu titlu de cheltuieli de judecata daca, pana la inchiderea dezbaterilor, se depune dovada platii acestuia.
Cauza nu afost castigata la data la care reclamanta spune ca a castigat, ci la data la care instanta pronunta hotararea. Hotararea nu este definitiva la data pronuntarii hotararii de catre instanta de fond, ci numai dupa expirarea termenului de exercitare a caii de atac ce curge de la data comunicarii hotararii prin posta fiecarei parti litigante daca nu se exercita calea de atac sau la data solutionarii cailor de atac. ;)
multumim pentru raspuns
pe pagina tribunalului apare la solutii scrise de judecator ca este definitiva
deci primeste acasa hotarirea si pe urma achita onorariul de succes ?
sau avocatul poate sa faca executare silita pe loc ,catre prietena mea ,reclamanta, cine a castigat procesul ?
multumim
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
ili47, utilizator
Stimat foumist,

Onorariul de succes este contractual. Dacă nu este inclusă și reprezentarea în faza executarii silite, onorariul se datorează de la câștig.

Cu stimă.
Onorariul de succes ramane sa fie achitat de cel care il are de platit fara a avea dreptul de a fi obtinut de la cealalta parte din proces.

Acesta este dezavantajul cu onorariul de succes.

Restul aspectelor depind de ceea ce scrie in contract.
Onorariul de succes nu poate fi recuperat de la parat.
ICCJ s-a pronuntat in acest sens:
"Onorariul de succes nu trebuie considerat în sarcina părţii care a pierdut procesul, deoarece asemenea cheltuială, nu este imputabilă părţii căzută în pretenţii, constituind o recompensă suplimentară a muncii efectiv prestate de avocat, cu vădit caracter voluntar şi voluptoriu al părţii promitente".
[ link extern ] /
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Comision recuperare creante andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care apelez la o firma de recuperare creanta, care imi impune un comision de 20% din valoarea creantei, am posibilitatea de a cere in ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)
Onorariu succes adi_09 adi_09 Poate fi obligata partea care a pierdut procesul la plata onorariilor de succes prevazute in contractul de asistenta juridica, pe cale principala ? (vezi toată discuția)