Buna ziua!
Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie:
am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi solicita, la cheltuielile de judecata si chitanta!! eu am stabilit cu clientul ca obtin on de succes numai daca ,, clientul isi incaseaza datoria''!
ce fac? caci, daca am taiat chitanta si ,,nu am ce sa execut'', eu raman cu chitanta intocmita, asta inseamna ca am incasat banii si voi plati impozitul ?
chiar nu stiu cum sa procedez!
va rog, cei care aveti mei multa experienta sa ma ajutati!
multumesc!
Copntractul de asistenta juridica reprezinta titlu executoriu in baza caruia clientul poate fi executat silit si nu are nici o legatura cu chitanta pe care trebuie sa o eliberati dupa ce ati incasat suma sau o parte din ea, mai ales in legatura cu onorariul de succes. Daca executorul nu intelege acest aspect, ii retrageti titlul executoriu si va adresati altui executor.
Niciodata sa nu tai chitanta inainte sa iei banii in mana... daca suma e trecuta doar in contract nu te afecteaza cu nimic (am o gramada de contracte in care ne-am inteles la o suma, mi-au achitat un avans modic de vreo 50 lei ptr. consultatii, dupa care nu i-am mai vazut si nici nu pot executa contractul intrucat nu le-am prestat restul de servicii ca reprezentarea in instanta etc.)... in plus daca ai taiat chitanta nici la executor nu poti face nimic ca acea chitanta dovedeste ca ti-a platit onorariul trecut in ea (greu treci peste acte)... eu prefer sa evit pe cat posibil onorariul de succes ca nu e sigur daca-l mai vezi iar cand imi pun ei conditiile gen "daca castigi mai primesti" ii avertizez macar ca acele sume nu le poate recupera de la adversar, dar daca imi plateste integral pana la finalizarea cauzei chitantele fiind la dosar, judecatorul nu are cum sa nu le includa la cheltuielile judiciare...
daca doreste sa fie suportat de debitor acest onorariu de succes, ceri in avans de la client banii pe onorariul de succes in aceasta faza de executare si ii tai chitanta.
Nu plateste clientul acel onorariu de succes in mod clar nu eliberezi chitanta si acea cheltuiala a clientului nu se poate executa de catre executor de la partea adversa.
In situatia in care clientul nu intelege ca poate sa-si deconteze pe spezele debitorului aceasta cheltuiala cu onorariul de succes, ramane ca executarea silita sa se faca pe onorariul de diligenta prevazut in hotararea judecatoreasca iar mai apoi, amiabil il pui pe client sa achite de bunavoie onorariul de succes.
Daca refuza il somezi si pui in executare contractul de asistenta juridica care reprezinta titlu executoriu.