avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia privata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia privata

Cand se plateste pensia privata unei pensionare de invaliditate gr. 3, daca mai are trei ani sase luni pana implineste varsta de pensionare de drept.
Cel mai recent răspuns: valerius1510 , utilizator 13:34, 26 Aprilie 2015
Tratamentul fiscal

Veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative şi cele finanţate de la bugetul de stat. (baza legală: art. 68 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare)

Potrivit OUG nr. 109/2009 începând cu 14.05.2010, veniturile din pensii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, nu sunt venituri impozabile. Încadrarea într-un grad de handicap se face prin eliberarea certificatului de încadrare, de către Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi de care apartine persoana in cauza. (baza legală: art. 68^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit OUG nr. 117/2010 începând cu 01.01.2011, pentru entităţile care plătesc venituri din pensii, altele decât cele care sunt plătite de către Casa Naţională de Pensii Publice, pentru pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 740 lei, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă veniturile din pensii care depăşesc 740 de lei. Contribuţia lunară se datorează asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contribuţie nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei.Exemplul nr. 1 – În situaţia în care veniturile din pensii sunt în cuantum de 741 lei, contribuţia datorată va fi determinată astfel: 741 x 5,5% = 40,76 lei, rotunjit la 41 lei potrivit legii. În această situaţie, pentru a rezulta o pensie netă de 740 lei, contribuţia datorată este de 1 leu.

Exemplul nr. 2 – În situaţia în care veniturile din pensii sunt în cuantum de 784 lei, contribuţia datorată va fi determinată astfel: 784 x 5,5% = 43,12 lei, rotunjit la 43 lei potrivit legii. În această situaţie, contribuţia datorată este de 43 lei, iar pensia netă este de 741 lei.
Plata activului personal net în caz de invaliditate a participantului

În termen de 30 de zile calendaristice de la dovedirea încadrării de invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, persoana îndreptăţită primeşte o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere. În cazul nerespectării termenului de 30 de zile calendaristice, administratorul datorează majorări de întârziere în acelaşi cuantum cu cele stabilite pentru neplata obligaţiilor bugetare. (baza legală: art. 136 alin. 3 şi 4 din Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare).


Sursa mesaj:
[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu sunt lamurita! Doream sa stiu daca pot primi banii virati pt. pensia privata acum , sau trebuie sa astept pana cand voi iesi la pesie de drept. Acum sunt pensionara de invaliditate gr. 3 si conf. legii mai pot lucra cu program redus 50%, dar nu am gasit de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinerea cass in cazul pensiilor mai mari de 740 lei ruxyradu ruxyradu Buna ziua, as dori sa stiu daca, intr-adevar, cota CASS de 5.5% se va aplica INTREGII sume a pensiilor mai mari de 740 lei. Daca da, pensionarii cu pensii ... (vezi toată discuția)
Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)