mimisarbu@yahoo.com a scris:
S-ar putea sa gresesc ,dar eu cred ca din momentul decesului unchiului meu ,sotia supravietuitoare poate mostenii ceea ce avea decedatul in patrimoniu,,
Si decedatul avea in patrimoniu pe linga bunurile pe care le-a testat in favoarea sotiei sale si /sau care inevitabil dat fiind convietuirea celor doi au fost dobandite prin acceptare de sotie dupa decesul sotului sau (lingura , furculita , cana si alte asemenea lucruri) si un drept de a-si mostenii proprii sai parinti bineinteles impreuna cu fratii sai , drept de care a fost impiedecat sa se prevaleze cat timp "muntii" (2200 ha) faceau obiect al utilitatii publice :D fiind preluati abuziv de stat. Acest drept il transmite propriilor sai mostenitori acceptanti , la data decesului sau adica in lipsa de posteritate (copii) il transmite sotiei supravietuitoare
si/sau rudelor colaterale din cel mai apropiat grad. Dar cum nimeni nu poate fi facut mostenitor cu de-a sila #-o cei carora li s-ar cuveni o atare mostenire deindata dupa decesul defunctului sant chemati sa isi consolideze dreptul prin acceptarea acestei succesiuni care poate fi expresa , tacita sau sub beneficiu de inventar. Daca cei chemati sa mosteneasca pe defunct nu isi consolideaza dreptul prin acceptare in termenul de 6 luni de la decesul acestuia , dreptul acestor mostenitori se stinge prin prescriptie. Oricum defunctul a decedat in 1995 iar niciunul din succesibilii sai cu vocatie la mostenirea sa nu au facut dovada ca ar fi acceptat succesiunea acestuia unicul sau mostenitor legal este sotia sa , singura care poate de-a dreptul sa accepte sau sa se lepede de dreptul sotului sau de a-si mosteni parintii. Astfel fiind chiar daca sotia a fost investita cu un titlu de legatar cu titlu particular asupra unor bunuri ale defunctului si nu cu titlu de legatar universal aceasta chestiune este lipsita de importanta cat timp ceilalti succesibili (fratii si descendentii din frati ai defunctului) nu fac dovada consolidarii drepturilor lor de mostenire ... :)