avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotia supravietuitoare are dreptul sa ceara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotia supravietuitoare are dreptul sa ceara reconstiture drept de proprietate .

Buna seara ,va rog sa ma indrumati in urmatoarea speta.
NECHIT SI MARIA VINEREANU Au lasat mostenire conf .declartie fiscala 1948 2200 ha munti
Au avut 4 fiice la care au lasat mostenire egala
1.Ofiica decedata 1980 au ramas 3 copiii acestia au depus cereri de reconstituire
2.Ofiica decedata 1994 are o fiica aceasta a depus cerere de reconstituire
3.Un fiu decedat 1995 nu are copii –a depus cerere sotia supravietutoare ca mostenitoare a sotului sau (unchiul meu ) Nu are cetificat de mostenitor ,are testament prin care unchiul meu ii lasa ei toate bunurile ezistente la data decesului.
4.O fiica (mama mea )decedata 2006 –ea a depus cereri de reconstituire .Am certificat de mostenitor in urma decesului mamei mele in care se mentioneaza “Defunctei urma sa I se reconstituie dreptul de proprietate in baza legilor proprietatii in vigoare asupra unor bunuri aflate pe raza comunelor xyz ,dosare in care urmeaza sa se substituie pe cale de succesiune mostenitoarea “
Sotia unchiului are vreun drept de mostenire ca urmare a revedicarilor in nume propriu ?,sau partea ce se cuvenea unchiului meu se redistribuie celorlalti
Retrocedarea se afla in curs de finalizare, reconstituirea dreptului de proprietate a inceput in anul 2004 in baza cererilor conf Legii 1/2000 Multumesc .Marilena Cocardan
Cel mai recent răspuns: Amza Monica , Avocat 19:31, 1 Iulie 2009
Ca sa nu intram in discutii de drept prea lungi , va spun doar rezultatul: DA are dreptul sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate ca mostenitoare a sotului sau. Dovada dreptului sau de mostenitoare ,insa, nu o face testamentul ci un certificat de mostenitor fie el si de calitate. :acute:
Poate cere reconstituirea pentru cota care îi revine, insă această cotă depinde de prevederile testamentare. Adică, de faptul de a fi fost instituita ca legatar universal sau doar ca legatar cu titlu particular.


De ce nu aveţi rabdare pînă voi citi testamentul trimis?


:bow:
S-ar putea sa gresesc ,dar eu cred ca din momentul decesului unchiului meu ,sotia supravietuitoare poate mostenii ceeace avea decedatul in patrimoniu,,si a continutului inscrisului din certificatul de mostenitor a tuturor suprafetelor revedicate de decedat .
Sotia supravietuitoare ,a fiului decedat,nu are vocatie succesorala proprie la mostenirea lasata de soacra ei ,nu poate venii la mostenire prin reprezentare nefiind indeplinite conditiile reprezentarii succesorale
Reprezentarea este admisă la infinit - nu numai nepoţii dar şi strănepoţii, răsstrănepoţii etc, pot veni la moştenire prin reprezentare. Condiţiile reprezentării trebuie să fie îndeplinite pentru fiecare salt în grad. De aceea, descendenţii din fraţi beneficiază de reprezentare numai până la gradul IV, rudele colaterale de grad mai îndepărtat neavând vocaţie legală la moştenirea defunctului.
Pentru ca împarţirea să se facă pe tulpini ea operează de drept şi imperativ, voinţa descendentilor putând influenţa regulile reprezentării prin renunţarea la moştenire, dar nu şi prin acceptarea ei cu efecte parţiale sau sub condiţie.

Potrivit art. 8 din Legea fondului funciar nr.18/1991(republicată in 1998), dacă fostul proprietar al terenului nu este în viaţă pentru a solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului beneficiază de prevederile legii moştenitorii lui în condiţiile legii civile. Întucât legea civila permite moştenirea prin reprezentare, înseamna ca ea poate avea loc şi în aplicarea legii 18/1991. În aceste sens s-a precizat că descendenţii copiilor fostului proprietar, precum şi descendenţii fraţilor şi surorilor lui, după caz, pot veni la moştenire în locul părintelui, în cazul în care aceştia au decedat anterior autorului succesiunii. Multumesc
mimisarbu@yahoo.com a scris:

S-ar putea sa gresesc ,dar eu cred ca din momentul decesului unchiului meu ,sotia supravietuitoare poate mostenii ceea ce avea decedatul in patrimoniu,,

Si decedatul avea in patrimoniu pe linga bunurile pe care le-a testat in favoarea sotiei sale si /sau care inevitabil dat fiind convietuirea celor doi au fost dobandite prin acceptare de sotie dupa decesul sotului sau (lingura , furculita , cana si alte asemenea lucruri) si un drept de a-si mostenii proprii sai parinti bineinteles impreuna cu fratii sai , drept de care a fost impiedecat sa se prevaleze cat timp "muntii" (2200 ha) faceau obiect al utilitatii publice :D fiind preluati abuziv de stat. Acest drept il transmite propriilor sai mostenitori acceptanti , la data decesului sau adica in lipsa de posteritate (copii) il transmite sotiei supravietuitoare si/sau rudelor colaterale din cel mai apropiat grad. Dar cum nimeni nu poate fi facut mostenitor cu de-a sila #-o cei carora li s-ar cuveni o atare mostenire deindata dupa decesul defunctului sant chemati sa isi consolideze dreptul prin acceptarea acestei succesiuni care poate fi expresa , tacita sau sub beneficiu de inventar. Daca cei chemati sa mosteneasca pe defunct nu isi consolideaza dreptul prin acceptare in termenul de 6 luni de la decesul acestuia , dreptul acestor mostenitori se stinge prin prescriptie. Oricum defunctul a decedat in 1995 iar niciunul din succesibilii sai cu vocatie la mostenirea sa nu au facut dovada ca ar fi acceptat succesiunea acestuia unicul sau mostenitor legal este sotia sa , singura care poate de-a dreptul sa accepte sau sa se lepede de dreptul sotului sau de a-si mosteni parintii. Astfel fiind chiar daca sotia a fost investita cu un titlu de legatar cu titlu particular asupra unor bunuri ale defunctului si nu cu titlu de legatar universal aceasta chestiune este lipsita de importanta cat timp ceilalti succesibili (fratii si descendentii din frati ai defunctului) nu fac dovada consolidarii drepturilor lor de mostenire ... :)
Unchiul meu a decedat in mai 1995 , in data de 2X1995 sora lui( mama mea )a notificat notariatul de pe raza sectorului de care apartinea ,indicand adresa exacta ,ca accepta succesiunea dupa fratele sau anexand certificatul de nastere care sa-i dovedeasca calitatea de sora . Mentionez ca dupicatul notificarii ezista impreuna cu recipisa postei cand a fost trimis cat si confirmarea de primire a notificarii semnata si stampilata de notariatull sectorului.Drept urmare sotia supravietuitoare nu a facut succesiunea , neavand certificat de mostenitor.Nu incercam sa intru in detaliile legalitatii acestei mosteniri ,dar primariile , ca si obstile de care apartin aceste proprietati au solicitat copie dupa certificat de mostenitor insotita de declaratie notariala pe proprie raspundere prin care declari ca esti mostenitorul defunctului.Cum nu a trimis acestea , sumele cuvenite autorului comun nu se elibereaza .Astfel sunt blocate sumele a trei urmasi ai bunicii mele .Am facut numeroase apeluri persoanei care se ocupa de dansa (avand in vedere ca are 93 de ani) si are prucura de administrare si testament de urmas (o persoana straina), fara niciun rezultat. Eu fiind la distanta f. mare in imposibilitatea de a gestiona aceste mosteniri am data procura unei persoane (si ea mostenitoare dar din alt autor). persoana care m-a atentionat ca in cazul in care nu furnizam toate documentele cerute de autoritati va refuza pe viitor sa mai administreze.Nu mai stiu cum sa procedez.

Alte discuții în legătură

Nora fara copii poate mostenii averea socrilor? matei petru matei petru Parinti decedati, urmasi trei copii. Ulterior un copil moare, fara a avea descendenti doar sotie supravietuitoare. Cei doi fii in viata, au acceptat prin ... (vezi toată discuția)
Cine vine la succesiune a rudelor de gr.2 fara copii lumibalan lumibalan eu nu am decit in testament al ei care ii lasa lui averea dupa deces,dar dupamoartea sotului, sotia, nu a facut succesiune deoarece era bolnava in coma. (vezi toată discuția)
Au drept la mostenire descendentii verilor primari? Mara R Mara R Conform Codului Civil, in lipsa unor rude mai apropiate, verii primari au drept la mostenire. Ce se intampla insa daca unii dintre acestia sunt inca in viata, ... (vezi toată discuția)