avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sporuri pensionare pentru munca prestata in tari cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sporuri pensionare pentru munca prestata in tari cu clima greu de suportat

Buna ziua,doresc sa stiu daca pt munca, de aprox 14 ani,prestata pt MAE,conform nomenclatorului existent,doar in tari cu clima greu de suportat,pot beneficia de sporuri la calcularea pensiei anticipate.Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:46, 26 Aprilie 2015
Decretul nr. 112/1965 privind acordarea unor drepturi angajatilor trimisi sa lucreze in tari cu clima greu de suportat.
ART. 1
Angajaţii trimişi sa lucreze în tari cu clima greu de suportat beneficiază de:
a) reducerea timpului de lucru pînă la 6 ore pe zi;
b) acordarea unui concediu suplimentar de odihna de 9-18 zile lucrătoare, în condiţii similare cu concediul de odihna anual. Angajaţii trimişi sa îndeplinească munci didactice beneficiază de concediile anuale de odihna stabilite pentru cadrele didactice;
c) acordarea unui adaos la vechimea în munca, pentru drepturile de asigurări sociale, de 6 luni la fiecare an lucrat.
Drepturile prevăzute la lit. b se acorda dacă angajaţii au lucrat cel puţin 2 luni în cursul unui an în ţările cu clima greu de suportat, iar drepturile prevăzute la lit. c se acorda dacă angajaţii au lucrat cel puţin 6 luni în ţările respective.
Dispoziţiile prevăzute la lit. a nu se aplica personalului de paza, care beneficiază în compensare de majorarea corespunzătoare a concediului suplimentar, cu pînă la 12 zile lucrătoare anual.
Concediul suplimentar de odihna şi adaosul la vechimea în munca se calculează proporţional cu timpul lucrat în aceste tari.
ART. 2
Angajaţii trimişi sa lucreze în tari cu clima greu de suportat, pe baza de înţelegeri sau contracte externe, beneficiază numai de drepturile prevăzute la art. 1 lit. b şi c. în condiţiile specificate în acel articol.
Concediul suplimentar de odihna al acestor angajaţi se majorează în mod corespunzător, cu pînă la 12 zile lucrătoare anual, cînd durata timpului de lucru stabilită în înţelegeri sau contracte externe depăşeşte 6 ore pe zi.
Concediul suplimentar de odihna al angajaţilor prevăzuţi de acest articol se efectuează la întoarcerea în ţara.
ART. 3
Ministerul Afacerilor Externe, după consultarea organelor centrale interesate şi a Consiliului Central al Sindicatelor şi cu acordul Ministerului Sănătăţii şi Prevederilor Sociale şi al Comitetului de Stat pentru Problemele de Munca şi Salarii, va stabili sau completa lista ţărilor şi zonelor cu clima greu de suportat.
În acelaşi mod se vor stabili perioadele din cursul anului în care se reduce timpul de lucru, precum şi durata timpului de lucru şi a concediului suplimentar, diferenţiate în raport cu condiţiile de clima din ţările respective.
ART. 4
Dispoziţiile art. 1 lit. b se aplica de la 1 ianuarie 1965, iar cele ale art. 1 lit. c de la 1 ianuarie 1964.
Prevederile prezentului decret nu modifica drepturile angajaţilor trimişi în străinătate, stabilite prin alte acte normative.

Asadar, actul normativ este aplicabil numai pentru tarile stabilite de catre M.A.E.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate in tari cu clima greu de suportat spirykos spirykos care este grupa de munca in care se incadreaza persoanele ce au fost detasate la ARCIF si au lucrat in IRAK inainte de 1989,cum se aplica reglementarile la ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata, spor de clima artene artene Sunt nascut in 8 iunie 1954 si am 36 ani s 5 luni vechime neintrerupta. Am lucrat in Iraq 2 ani si 10 luni inainte de 1989, perioada pentru care am adeverinta ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa munca in strainatate inainte de '89 manuq17 manuq17 Doresc sa aflu si eu decretul-lege( nu stiu cum sa-l numesc altfel) ce reglementeaza sporurile acordate specialistilor romani care au fost detasati sa lucreze ... (vezi toată discuția)