avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata, spor de clima
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata, spor de clima

Sunt nascut in 8 iunie 1954 si am 36 ani s 5 luni vechime neintrerupta. Am lucrat in Iraq 2 ani si 10 luni inainte de 1989, perioada pentru care am adeverinta ca am lucrat in tara cu clima greu de suportat. Ar trebui sa ies la pensie la 65 de ani, in 2019 dar as vrea a ies la pensie anticipata peste 2 luni, cand voi implini 36 ani si 7 luni. M-ar interesa daca, la calcularea pensiei anticipate, se va lua in calcul o parte din perioada lucrata in Irak (cate luni?), pentru ca procentul de penalizare sa fie mai mic (fara aceasta reducere, penalizarea ar fi in cazul meu de 37%).
Cel mai recent răspuns: artene , utilizator 23:17, 4 Aprilie 2015
Decretul nr. 112/1965 privind acordarea unor drepturi angajatilor trimisi sa lucreze in tari cu clima greu de suportat.
ART. 1
Angajaţii trimişi sa lucreze în tari cu clima greu de suportat beneficiază de:
a) reducerea timpului de lucru pînă la 6 ore pe zi;
b) acordarea unui concediu suplimentar de odihna de 9-18 zile lucrătoare, în condiţii similare cu concediul de odihna anual. Angajaţii trimişi sa îndeplinească munci didactice beneficiază de concediile anuale de odihna stabilite pentru cadrele didactice;
c) acordarea unui adaos la vechimea în munca, pentru drepturile de asigurări sociale, de 6 luni la fiecare an lucrat.
Drepturile prevăzute la lit. b se acorda dacă angajaţii au lucrat cel puţin 2 luni în cursul unui an în ţările cu clima greu de suportat, iar drepturile prevăzute la lit. c se acorda dacă angajaţii au lucrat cel puţin 6 luni în ţările respective.
Dispoziţiile prevăzute la lit. a nu se aplica personalului de paza, care beneficiază în compensare de majorarea corespunzătoare a concediului suplimentar, cu pînă la 12 zile lucrătoare anual.
Concediul suplimentar de odihna şi adaosul la vechimea în munca se calculează proporţional cu timpul lucrat în aceste tari.
ART. 2
Angajaţii trimişi sa lucreze în tari cu clima greu de suportat, pe baza de înţelegeri sau contracte externe, beneficiază numai de drepturile prevăzute la art. 1 lit. b şi c. în condiţiile specificate în acel articol.
Concediul suplimentar de odihna al acestor angajaţi se majorează în mod corespunzător, cu pînă la 12 zile lucrătoare anual, cînd durata timpului de lucru stabilită în înţelegeri sau contracte externe depăşeşte 6 ore pe zi.
Concediul suplimentar de odihna al angajaţilor prevăzuţi de acest articol se efectuează la întoarcerea în ţara.
ART. 3
Ministerul Afacerilor Externe, după consultarea organelor centrale interesate şi a Consiliului Central al Sindicatelor şi cu acordul Ministerului Sănătăţii şi Prevederilor Sociale şi al Comitetului de Stat pentru Problemele de Munca şi Salarii, va stabili sau completa lista ţărilor şi zonelor cu clima greu de suportat.
În acelaşi mod se vor stabili perioadele din cursul anului în care se reduce timpul de lucru, precum şi durata timpului de lucru şi a concediului suplimentar, diferenţiate în raport cu condiţiile de clima din ţările respective.
ART. 4
Dispoziţiile art. 1 lit. b se aplica de la 1 ianuarie 1965, iar cele ale art. 1 lit. c de la 1 ianuarie 1964.
Prevederile prezentului decret nu modifica drepturile angajaţilor trimişi în străinătate, stabilite prin alte acte normative.

Atentie ca, pentru Irak este considerată perioadă lucrată în zonă cu climă greu de suportat perioada lucrată în mai-octombrie a unui an calendaristic.
Multumesc pentru promptitudine. Nu sunt lamurit, totusi, daca adaosul la vechimea in munca conteaza la stabilirea penalizarii pentru pensie anticipata, respectiv, la micsorarea acesteia. Am deja 36 ani si 8 (nu 5, scuze) luni vechime in munca (nu am inclus armata si studiile universitare), deci penalizarea ar fi, daca ma voi pensiona cand voi avea 37 ani vechime, de 37%. S-ar putea diminua cu adaosul pt munca in Irak?

Inca o intrebare as mai avea. Cat este acest adaos la vechime in situatia mea: am lucrat intre 20.09.1994 -05.08.1997? Calculele mele: mai-oct 1985, mai-oct 1986, mai-iul 1987 ar fi in total15 luni, deci 1 an si 3 luni, corect?

Multumesc inca o data.
Pentru 1 an si 3 luni primiti 6 luni spor la vechimea in munca.
Multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate in tari cu clima greu de suportat spirykos spirykos care este grupa de munca in care se incadreaza persoanele ce au fost detasate la ARCIF si au lucrat in IRAK inainte de 1989,cum se aplica reglementarile la ... (vezi toată discuția)
Sporuri pensionare pentru munca prestata in tari cu clima greu de suportat liviuteodorescu1953 liviuteodorescu1953 Buna ziua,doresc sa stiu daca pt munca, de aprox 14 ani,prestata pt MAE,conform nomenclatorului existent,doar in tari cu clima greu de suportat,pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Acordare grupa i anterior 1989 in cazul detasarii in strainatate cyan cyan Un salariat a fost detasat intre anii 1986-1988 la o societate care desfasura lucrari in Iran in conditii de grupa I. In cartea de munca nu este mentionat ca ... (vezi toată discuția)