avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT - PARTAJ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT - PARTAJ

Buna ziua ! am si eu urmatoarea problema la care as dori niste lamuriri !
In anul 2004 m-am casatorit, cumparand din vanzarea unei garsoniere a parintilor mei, apartamentul actual proprietate comuna cu sotia.
la momentul actual sotia vrea sa divorteze ! am uitat sa mentionez ca avem doi copii de 2 si 9 ani ! copiii vor fi incredintati ei spre crestere -banuiesc - , dar partajul cum se va solutiona ? Mai mentionez si faptul ca in aceasta perioada veniturile mele au fost mult superioare celor ale sotiei !
Va multumesc !
Ca ati avut venituri salariale mai mari conteaza mai putin, insa puteti cere o cota mai mare la partaj dat fiind faptul ca avansul l-ati platit din fonduri proprii. Va trebui sa si probati asta.
In privinta copiilor, ambii parinti vor exercita autoritatea parinteasca chiar daca acesti avor locui la mama. Daca vor avea unde, daca nu.. la dvs :)
Da multumesc ! nici macar nu e vorba doar de avans ! apartamentul a fost cumparat integral din banii obtinuti din vanzarea garsonierei !

Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.


Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.

Vor fi avute in vedere sumele de bani investite la plata pretului.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.
daca in contractul de v-c se mentioneaza ca imobilul s-a achizitionat cu bani primiti cu titlu de donatie personala de la parintii dvs , aveti sanse sa obtineti imobilul in natura .

Se poate dispune atribuirea , cota -parte din dreptul de proprietate fiind 100 %.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Act donatie apartament paulii paulii Buna ziua, Pe scurt, parintii mei trec printr-o situatie dificila, e posibil sa se puna problema divortului. Sunt singurul lor copil si mi-e teama de ce ... (vezi toată discuția)
Posibilitate donatie vioricadiaconescu vioricadiaconescu Cineva detine impreuna cu sotia (in devalmasie) o proprietate. Poate vreunul din cei doi soti, in mod independent, sa faca o donatie cu scutire de raport ... (vezi toată discuția)