Buna ziua.
Cum se interpreteaza legal sintagma "începând cu data prezentei se eliberează din funcţia de…"? Data prezentei semnifica data emiterii deciziei sau data comunicarii acesteia?
In acest context este legal a se formula articolul referitor la termenul de preaviz astfel "începând cu aceeasi data se acorda preaviz de 30 de zile..."?
Acceptarea unui post oferit de conducerea institutiei (caz functionar public) in interiorul perioadei de 30 zile atrage automat incheierea preavizului sau angajatorul trebuie sa astepte trecerea termenului legal prevazut de lege pt preaviz? Legea, atat Codul Muncii cat si Legea 188/1999 stipuleaza obligatia acordarii acestui preaviz de 30 zile fara a mentiona posibilitatea incheierii acestuia inainte de acest termen. Decizia 8/2014 a ICCJ spune ca sunt lovite de nulitate absoluta concedierile/deciziile in care se acorda un termen de preaviz mai mic decat cel prevazut de lege.
Daca institutia ofera un singur post desi dispune de mai multe posturi vacante si legea il obliga sa puna la dispozitie lista posturilor vacante pt ca persoana eliberata din functie sa poata opta pt unul dintre acestea, se poate considera procedura legala indeplinita?
Multumesc.
1. Preavizul este de 30 de zile si incepe sa curga din ziua urmatoarea zilei comunicării sale angajatului.
Persoana care are competenta legala de numire in functia publica va dispune eliberarea din functia publica prin act administrativ, care se comunica functionarului public in termen de 5 zile lucratoare de la emitere.
2. Data prezentei = data emiterii deciziei
3. Daca acceptati postul, preavizul va lua sfarsit. In perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta poate sa le puna la dispozitia functionarilor publici.