avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Dreptul la un preaviz de 30 zile
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Dreptul la un preaviz de 30 zile

In data de 12 decembrie, la sfarsitul zilei, am primit Decizia de eliberare din functia de conducere ocupata, aceasta fiind datata 7 decembrie. In decizie se stipula faptul ca am dreptul la 30 de zile de preaviz incepand cu "data prezentei" si ca in aceasta perioada am dreptul sa optez pt unul din posturile vacante oferite de angajator. In data de 8 ianuarie, de asemenea la sfarsitul zilei, am fost chemat la Resurse Umane si pus in fata unei decizii de acceptare incepand cu aceiasi zi a unui anumit post, desi din informatiile mele mai existau si alte posturi vacante. Am fost avertizat ca daca nu semnez imediat, a doua zi mi se desface contractul de munca. Din calculele mele preavizul trebuia sa se intinda intre 13 decembrie si 11 ianuarie timp in care mai puteam reflecta asupra optiunilor mele si in care sa primesc si salariul cu indemnizatia de conducere. Neavand timp de gandire am semnat, mi s-a facut decizie de numire cu aceeasi data, desi ziua se incheiase. Ulterior am contestat procedura pentru mai multe motive inclusiv pt nerespectarea duratei preavizului. Mi se poate scurta durata preavizului, respectiv micsora drepturile salariale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:13, 20 August 2014
In ce sector lucrati bugetar sau privat?

Daca lucrati in sectorul bugetar sunteti functionar public sau personal contractual?
Sunt functionar public. Conform Statutului functionarilor publici am dreptul la un preaviz de 30 zile, care cred eu ca trebuie respectat in integralitatea lui. Chiar daca eu, sub constrangerea pierderii locului de munca intr-o perioada f dificila, cu posturile blocate in adm publica, accept postul oferit cu 3-4 zile inaintea d expirarea preavizului, nu cred ca aceasta inseamna scurtarea acestuia cu 3-4 zile. Pana la urma dreptul legal trebuie respectat, este vorba si de o diferenta de salariu (sporul de conducere) care se primeste pe perioada de preaviz.
Durata preavizului in cazul functionarilor publici nu poate fi scurtata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul legal de preaviz addi68 addi68 Buna ziua. Cum se interpreteaza legal sintagma \\"începând cu data prezentei se eliberează din funcţia de…\\"? Data prezentei semnifica data emiterii ... (vezi toată discuția)
Post aflat in litigiu anamaria81 anamaria81 Postul pe care il ocup in urma suspendarii deciziei de concediere, se desfiinteaza ca urmare a unei noi reorganizari si se infiinteaza alte posturi. ... (vezi toată discuția)
Concediere functionar public ana18 ana18 mi-am terminat concediul de crestere al copilului in varsta de pana la 2 ani pe 18 iulie2010 m-am intors la munca exact in febra concedierilor. Eu sunt ... (vezi toată discuția)