avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament castigat prin adjudecare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament castigat prin adjudecare

Va rog sa-mi dati o informatie cu privire la un apartament pe care proprietarul l-a pierdut datorita datoriilor la o banca. Acest apartament a fost adjudecat de o persoana, iar pe actul de adjudecare scrie "liber de sarcini". Acest apartament avea datorii la intretinere iar asociatia nu a introdus privilegiu imobiliar. Fostul proprietar care a pierdut apartamentul obisnuia sa achite intretinerea la intervale mai mari de timp ceea ce nu a trezit suspiciuni ca ar avea datorii si la banca, acest aspect fiind ascuns asociatiei. Intrebarea este daca vom da in judecata fostul proprietar este posibil sa avem castig de cauza? Oricum actualul proprietar doreste sa revanda acel apartament, iar asociatia i-a spus ca adeverinta eliberata de asociatie va cupride intregul debit. Este posibil ca urmatorul cumparator sa preia acest debit?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Scarlat53 , utilizator 08:26, 30 Aprilie 2015


1-In baza listelor de intretinere care probeaza debitul acumulat,asociatia de proprietari are sanse mari sa obtina hotarare judecatoreasca favorabila
2-Problema esentiala o constituie incertitudinea recuperarii debitului care este conditionata de solvabilitatea exproprietarului executat silit
3-adjudecatarul nu are nici o obligatie sa achite debitul care a fost acumulat de catre debitorul executat
4-Se impunea ca asociatia de proprietari prin reprezentant legal sa urmareasca valoarea debitului sa respecte si sa aplice dispozitia in vigoare
L nr 230/2007 Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.
Multumesc pentru raspunsul complet.
Chiar daca inscriati privilegiul imobiliar, fara o hotarare judecatoreasca definitiva sau macar inceperea actiunii in instanta executorul nu va lua in seama suma restanta.

Nu va ramane decat sa chemati in instanta pe vechiul proprietar.
Este in regula. Multumesc.
Cunosc o situatie similara: actualul proprietar a platit pana la urma suma pentru ca asociatia i-a spus ca nu-i va da dovada de intretinere pentru vanzare normala prin notar.
Asta ar fi solutia practica si pragmatica.

Daca actualul proprietar spune ca nu vrea sa plateasca, ii spuneti ca ii dati dovada dupa ce recuperati de la vechiul proprietar...

Alte discuții în legătură

Apartament executat silit - cine suporta cheltuielile de intretinere? gabi_69 gabi_69 Buna ziua! Locuiesc intr-un apartament de 3 camere intr-un bloc cu 10 apartamente pe scara (3 si 4 camere). Apartamentul de pe acelasi palier cu mine (etaj 2) ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari da in judecata debitorul sau creditorul? puzuzu puzuzu Buna ziua. Ca in orice poveste cu obtinerea unui apartament prin licitatie (executat silit), exista probleme cu administratia blocului si cine tb sa ... (vezi toată discuția)
Recuperarea unui debit de la un proprietar Murarasu Murarasu Un proprietar cu datorii la o banca si la asociatia de proprietari a pierdut apartamentul prin licitatie ,asociatia nu a primit nici un ban , acum vine noul ... (vezi toată discuția)