avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri obtinute din strainatate si indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri obtinute din strainatate si indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Din ianuarie 2015 am inceput sa obtinut venituri din strainatate ca freelancer(persoana fizica). Aceste venituri le voi declara la Fisc prin declaratia 201 pe care o voi depune abia anul viitor pana pe 25 mai. In septembrie anul acesta voi intra in concediu crestere copil. Ce trebuie sa fac pentru ca aceste venituri, obtinute in acest an fiscal, sa fie luate in considerare la calculul indemnizatiei de crestere copil.
Cel mai recent răspuns: roxanamircea , utilizator 15:39, 17 Mai 2016
1. Daca veniturile sunt impozitate in Romania vor fi luate in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Adeverinta cu veniturile respective va fi eliberata de ANAF.
1. Veniturile vor fi impozitate in Romania, dar abia in 2016 cand se va depune declaratia pentru veniturile realizate in 2015.
2. Ce fel de adeverinta va elibera ANAF daca eu declar veniturile in 2016(conform legii)?

Multumesc
Pentru asemenea amanunte intrebati direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Buna ziua,
Intr-un caz asemanator ma aflu si eu: lucrez in Franta, insa voi reveni in Romania (ca angajat full time). Daca am venituri obtinute in Romania in ultimele luni de sarcina (4, 5, 6 luni), din cate stiu beneficiez de indemnizatia de crestere copil, insa ce nu stiu este cum se calculeaza. Se iau in considerare doar aceste cateva luni cat am lucrat in Romania, sau pana la 12 luni incluzand si veniturile din strainatate? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
1. - Se iau in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) toate veniturile profesionale din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Adica si veniturile obtinute in strainatate si veniturile obtinute in tara.


2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

(6) In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.
...

Art. 13
...
(3) La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
...


3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 6
...
g) copia contractului de muncã sau, dupã caz, dovada eliberatã de angajatori ori de autoritãţile competente strãine sau române, tradusã şi legalizatã, care sã ateste perioadele în care au fost realizate activitãţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, precum şi veniturile aferente acestor activitãţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplicã şi persoanelor care au realizat activitãţi salariale ori independente în statele care aplicã prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, pentru situaţiile prevãzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.
...

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alesssandra13 alesssandra13 Pot beneficia de indemnizatia de crestere copil daca inainte sa raman insarcinata am lucrat 4 luni in Anglia cu contract de munca legal dupa care am revenit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil - venituri din stat ue Roxa0 Roxa0 Buna. O ruda de-a mea a lucrat legal intr-o tara din UE timp de aproape 4 ani.Si-a platit acolo toate contributiile.Acum este insarcinata, vrea sa vina in ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia tatal de indemnizatia pentru cresterea copilului? roberta0728 roberta0728 vreau sa stiu daca sotul poate primi indemnizatia de crestere a copilului in conditiile in care copilul se va naste undeva in aprilie 2013,iar el va fi angajat ... (vezi toată discuția)