Urmeaza sa vand um ap., astazi merg la notar pt. blocarea si scoaterea cartii funciare.
Intrebarea mea este daca sunt obligat sa ii las actele de propietate in original prin lege, si ce acte?
Actele originale nu se predau decat cand primiti pretul convenit.
Nu a fost intocmita promisiune bilaterala de vanzare/cumparare?
Ce vreti sa spuneti prin "blocare", de la OCPI trebuie sa scoateti un "extras de carte funciara pentru informare" pentru a dovedi ca apartamentul nu este grevat de sarcini.
"Blocarea" se poate produce prin inscrierea unei sarcini (ipoteca, promisiune de v/c, privilegiu imobiliar, etc.). In calitate de vanzator nu aveti niciun interes sa va "blocati" CF ci numai cumparatorul are acest interes ptr a se asigura ca nu veti promite vanzarea apart. si altcuiva.
Am inteles, scuze, m-am exprimat gresit, cumparatorul urmeaza sa blocheze cartea funciara, apoi sapt. viitoare sa incheiem actele
Deci nu sunt obligat sa las actele in original la notar, sa inteleg....?
Mai am o ultima intrebare.. Vanzarea este facuta in 2 transe, una la data semnarii ctr., si una la finalul lunii August, ( cand eu trebuie sa eliberez apartamentul respectiv)
In cazul depasirii termenului de plata de catre cumparator, ce clauze pt. penalizare pot cere sa fie introduce in ctr?
Va multumesc pt. un raspuns prompt.
Nu lasati niciun document original pana nu primiti tot pretul, asta este parerea mea.
Avand in vedere ca veti primi plata in 2 transe destul de indepartate ca termen si pentru a va asigura ca veti primi pretul intreg puteti sa va inscrieti si dvoastra in CF dreptul (nu stiu cum se numeste) astfel incat cumparatorul sa nu poata revinde imobilul pana nu achita tot pretul.
Ori stabiliti in promisiune ca termen de incheiere al contractului de v/c data achitarii pretului intreg. (in august).
Chiar daca introduceti penalitati ptr neplata la timp a restului de plata veti fi obligat sa parasiti imobilul (cumparatorul la rindul lui poate introduce penalitati ptr neeliberarea imobilului) si apoi sa umblati dupa restul de bani, executor judecatoresc, cheltuieli, etc., etc.
Solicitati notarului draftul promisiunii bilaterale si consultati un avocat ptr a va asigura din toate punctele de vedere inainte de a semna orice document.
Daca nu ati mai avut de-a face cu tranzactii imobiliare este bine sa va informati cit mai temeinic.
Stiu cei de la Notariat ce acte trebuie sa lasati si cum sa faca actele, la semnarea contractului se face un act in care se specifica foarte clar ca in luna august se va finaliza contractul de VC cand o sa primiti banii.
Eu am vandut un teren cu plata in trei rate, cand primeam o transe de bani mai faceam un act la Notariat, iar cand am primit ultima suma de bani s-a facut actul final in care terenul a fost trecut in totalitate pe numele cumparatorului.
Mai va trebuie si Cadastru, Intabulare si Certificatul Energetic!