avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cumparaturi personale de pe cardul firmei
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cumparaturi personale de pe cardul firmei

Buna seara. Citind intrebarea unei colege, as dori sa va intreb si eu cum ati inregistra platile facute de pe cardul firmei (card in euro) pentru cheltuieli personale ale patronului?Multumesc
Cel mai recent răspuns: inocenta , utilizator 21:57, 13 Iulie 2009
In primul rand, patronul ar trebui sa stie ca nu poate face cumparaturi personale cu cardul bancar emis pe societate. Daca totusi se intampla, sumele ce apar pe extrasul de cont al cardului se pot trece ca avans cheltuieli, care se si restituie prin registrul de casa.
A se vedea si Art. 81 din Legea 31/1990:
(1)Nici un asociat nu poate lua din fondurile societatii mai mult decat i s-a fixat pentru cheltuielile facute sau pentru cele ce urmeaza sa le faca in interesul societatii.
(2)Asociatul care contravine acestei dispozitii este raspunzator de sumele luate si de daune.
(3)Se va putea stipula, prin actul constitutiv, ca asociatii pot lua din casa societatii anumite sume pentru cheltuielile lor particulare.
Nu este prea ortodox sa achizitionezi cu cardul firmei , produse personale. Eu as merge pe 455 "asociati conturi curente"
461=5121
nu va amagiti cu nedeductibilele...sunt sume pe care un organ de control le poate imputa patronului...daca firma are credite sau sume neachitate la buget mai poate face si un penal pe treaba asta
am mers pe 4551 nu stiu cat este de corect, dar din moment ce are bani imprumatati la firma m-am gandit ca pot sa-i scad de acolo.Contabila de dinaninte mergea pe 6588 ca si chelt nedeductibila, o sa vad oricum la un control cat decorect este . Multumesc pt parerile voastre.
Din definitia dividendului (cod fiscal) - suma plãtitã de o persoanã juridicã pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui actionar sau asociat al persoanei juridice este efectuatã în scopul personal al acestuia, atunci suma respectivã este tratatã ca dividend.

Daca ai si sold in 455 cu valoarea imprumutata de catre asociat poti inregistra direct pe 455 in loc de orice alta cheltuiala in care sa incluzi si valoarea TVA, sau daca ar avea dividende de primit le poti diminua cu aceste "cheltuieli" care nu sunt pentru desfasurarea activitatii societatii ci in folosul personal al asociatului.
Daca se incadreaza in obiectul de activitate al firmei poti sa inregistrezi achizitia, apoi sa i le vinzi, cheltuiala este deductibila, venitul impozabil iar profitul contabil nu e afectat de aceasta tranzactie.

Alte discuții în legătură

Plati facute de administrator prin banca fara documente justificative roxanag roxanag Buna ziua, Am mai multe plati ,facute de administratorul societatii care imi apar in extrasul de card de la banca si pentru care nu am primit nici un ... (vezi toată discuția)
Probleme grave la o sc denisa2011 denisa2011 Buna ziua, Am luat contabilitatea unei sc acum in februarie, problema este ca angajatorul imi aduce absolut toate facturile personale ... (vezi toată discuția)
Inreg.contabile ptr.imprumut Vilcu Gina Vilcu Gina buna ziua, va rog sa ma invete cineva: administratorul societatii a incheiat un contact de imprumut catre firma pe care o administreaza in suma de 90000 lei, ... (vezi toată discuția)