avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata - stagiu cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata - stagiu cotizare

Gen:F
Data nasterii:02-06-1960
Stagiul de cotizare:30 Ani
Alte date:20 Ani gr.2
Intrebare:Va rog sa-mi spune-ti cand ma pot pensiona limita de varsta sau anticipat ..partial si daca stagiul de cotizare e acoperitor. momentan ne-avand servici ,nu-stiu daca mai trebuie sa cotizez la casa de pensii
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:26, 1 Mai 2015
1. Pentru o femeie nascuta in iunie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 20 de ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni (61/9 - 4/6 = 57 de ani si 3 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 5 ani (30 + 5 = 35 de ani).

3. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 57 de ani si 3 luni, in septembrie 2017;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 9 luni, in martie 2017.

4. In cazul pensiei anticipate partiale, in martie 2017, diminuarea va fi de 4,5 % pana in septembrie 2017 cand pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.

5. Nu mai trebuie sa cotizati la pensii pentru ca aveti stagiul de cotizare necesar.
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand poate beneficia mama de pensie anticipata partiala? ioana_livia ioana_livia buna dimineata. vin cu o nelamurire..mama mea este nascuta in septembrie 1960,are 28 de ani de munca din care 20 de ani de grupa.. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Pensii MicleaDorina MicleaDorina Sunt nascuta in 27.nov.1960 am lucrat 26 ani din care 18 ani grupa a II in conditii deosebite 8 ani cu conditii normale si apoi 2 ani somaj doresc un raspuns ... (vezi toată discuția)
Ce fel de pensie pot solicita si cand? ioana_livia ioana_livia conform http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2013/rs717_11.pdf ptr o femeie nascuta in sept 1960 , cu 12 ani gr I,8 ani gr a II a,9 ani in croitorie,2 ani ... (vezi toată discuția)