avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Copie certificat de nastere pierdut de roman plecat ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Copie certificat de nastere pierdut de roman plecat temporar in strainatate.

Buna ziua,

Un cunoscut care e cetatean roman, plecat temporar in strainatate, si-a pierdut certificatul de nastere si buletinul de identitate. Are pasaport romanesc de rezident in Romania. Cu ocazia unei vizite in tara, in vara acestui an, vrea sa-si recupereze actele doveditoare ale identitatii.

Am rugamintea sa imi dati detalii despre procedurile necesare pentru obtinerea unei copii a certificatului de nastere - eliberat in Timisoara, respectiv a buletinului de identitate, eliberat in Bucuresti.

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 17:17, 3 Mai 2015
Duplicat al certificatului de nastere il obtine imediat de la Timisoara, insa ii trebuie buletinul, care nu il va obtine imediat, ci mai intai va primi o carte de identitate provizorie si peste cateva luni o va obtine pe cea definitiva, insa la Timisoara poate merge cu cartea provizorie si poate scoate duplicatul certificatului de nastere.

mai intai va primi o carte de identitate provizorie si peste cateva luni o va obtine pe cea definitiva

Nu dureaza cateva luni eliberarea cartii de identitate insa intr-adevar are nevoie de CI provizorie pentru a obtine alt certificat de nastere.

Ordinea in care isi va reface actele este asta:
- carte de identitate provizorie cu motiv ''lipsa certificat de nastere'', la Serviciul de evidenta din Bucuresti care i-a eliberat actuala CI
- un nou certificat de nastere din Timisoara
- depunere acte carte de identitate.

Poate depune cererea pentru certificatul de nastere si la Bucuresti, la Starea civila de care apartine, insa poate dura 30 de zile pana il primeste. Ar trebui sa stea mai mult de o luna in tara ca sa rezolve fara sa mearga la Timisoara.
Cartea de identitate provizorie poate avea termen de valabilitate intre 30 de zile si un an, acum, facand o medie sumara reiese 6 luni, de unde si sintagma cateva luni, caci cartea de identitate definitiva nu i se va elibera decat cand ii expira cealalta. In plus, serviciul comunitar are o cutuma, si anume elibereaza cartea provizorie pentru minim 3 luni de obicei, ca vezi doamne iti da posibilitatea sa o gasesti. Eu zic ca trebuie sa pregatim userii (mental) pentru ce-i mai grav si nu invers. Apocalipsaaa ... :))
trandafir2 a scris:

cartea de identitate definitiva nu i se va elibera decat cand ii expira cealalta.

Cine zice? In afara de dumneavoastra, desigur :)
Mai zice si ordonanta 97, ma rog ..din interpretarea ei, astfel

(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;

(3) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

dacă actul de identitate retras este o carte de identitate provizorie sau un buletin de identitate, aceasta/acesta se anulează prin aplicarea ştampilei cu următorul continut: "Schimbat numele de familie/prenumele din .................. în ............... .
Actul de identitate va fi schimbat până la data de ................ ."

Ultimul facsimil l-am citat doar pentru ca ne arata cum conceptul boldat este folosit si cand este folosit, nu are asa mare importanta, insa primele doua citari sunt dincolo de orice dubiu.

Desigur, interpretarea imi apartine mie (dar si unora din cadrul serviciului comunitar, care fac exces de zel :)) ), in acelasi timp este adevarat si ce spuneti dvs. (desi paradoxal se contrazice cu ce am scris mai sus).

P.S. da, stiu ca exprimarea "imi apartine mie" este pleonastica, dar este duminica
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Acte carte de identitate provizorie irinabob irinabob buna ziua,care sunt documentele necesare ptr schimbarea cartii de identitatea,stiu ca e nevoie sa-mi fac una provizorie deoarece certificatul de casatorie ... (vezi toată discuția)
Help! nevoie de informatii pentru refacere buletin danielasielena danielasielena Buna seara, locuiesc in Grecia; am buletinul expirat din martie; am imputernicire pe un membru al familiei sa imi depuna actele pentru cererea unui nou ... (vezi toată discuția)
Acte pierdute gaborludovic gaborludovic buna ziua as avea si eu o intrebare mi-am pierdut buletinul si certificat de nastere am avut domiciliul la timisoara dar acum nu mai stau in timisoara pot ... (vezi toată discuția)