avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la intretinere

Buna ziua.Am si eu o intrebare si nu reusesc sa ii gasesc raspuns.Am solicitat de la la asociatia de proprietari o hartie cu datoria ce o am la ei ptr a plati integral suma datorata lor.Mentionez ca am datori la ei din Februarie 2013 pana in prezent.Curios este faptul ca doamna administrator nu prea are timp sa imi faca socoteala.Unde as putea sa fac o reclamatie ptr acest lucru.Va rog ajutati-ma cu un raspuns
Pai nu apare pe lista de intretinere cat aveti de platit?
Va recomand sa trimiteti o scrisoare cu confirmare de primire. In cererea catre presedintele asociatiei de proprietari sa solicitati sa va intocmeasca o situatie a sumelor datorate si a penalitatilor aferente. O fisa de calcul aferenta apartamentului dvs. Sumele sa fie defalcate pe luni ca sa va puteti face o programare a platilor. Este foarte important sa vedeti daca penalitatile sunt calculate corect. Sa nu calculeze penalitati la penalitati. Pentru a vedea daca sunt corect calculate va trebuie cateva informatii din listele de calcul a cotelor lunare, ca de exemplu: cota de intretinere lunara, data afisarii, data scadenta, numarul de zile de intarziere. Atentie penalitatile se calculeaza din a 51-a zi de la data afisarii. Este importatnt sa cunoasteti procentul de penalitati votat in adunarea generala, procent care poate ajunge pana la 0,2%/zi de intarziere.
Aveti tot dreptul ca proprietari sa aveti acces la orice document al asociatiei daca faceti o cerere in acest sens.
Daca gasiti intelegere puteti propune plata esalonata a datoriei, eventual fara a mai creste penalitatea, printr-un angajament de plata facut fie la mediator sau la notar. Dar acest angajament va obliga, atentie.
Va dores succes in negociere si intelegere.
@abeonaudit

Calcularea penalizarilor se face dupa perioada de gratie de 30 zile care curge de la data scadenta, care poate fi si mai mica decat 20 zile, dar calculul lor se aplica incepand cu prima zi dupa scadenta.

Perioada de gratie permite celui care nu s-a putut incadra in termenul scadent sa-si plateasca cota restanta fara a fi penalizat.
Dar daca se depaseste aceasta perioada de gratie de 30 de zile dupa scadenta - cum e mai corect de spus, atunci penalizarea se calculeaza cu prima zi dupa scadenta, asa cum procedeaza si furnizorii.
Sigur ca proprietarul are dreptul sa cunosca multe lucruri din asociatie, dar toate obligatiile fata de asociatie sunt pe lista de platra afisata lunar. Nu vad de ce solicita cineva "o hartie cu datoria" asa cum se spune in mesajul initial.
Totusi daca restantierul a fost pe front, in coma sau in alte situatii in care nu a putut sa ia cunostinta de datorii, iar acum poate, are la dispozitie ultimile liste de plata afisate.
Daca vrea explicatii ale datoriilor de pe aceste liste, sigur ca, prin amabilitatea administratorului sau a presedintelui, le poate obtine. Dar nimeni nu este obligat sa-i prezinte cuiva calcule si paracalcule pe 2-3 ani din urma, decat eventual in cadrul unei expertize...
Eu nu vad in mesajul initial ca restantierul ar contesta debitele sau ca ar fi nemultumit de ele. De aceea sugestia de a se uita pe listele de plata afisate ramane valabila pana aflam alte amanunte.
Domnule Adriantot, nu toate asociatiile au administratori competenti.
Daca aveti timp de pierdut va trimit copii dupa foile de intretinere din blocul meu si poate imi explicati dumneavoastra ceeace presedintele si administratorul nu au vrut.
Personal nu cred ca se poate.

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere SicaD SicaD Buna ziua, Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Penalizarea restantelor laurentiuo laurentiuo nu am mai platit asociatia de ceva timp acumulandu-se astfel, o suma totala de plata cu tot cu penalitati in valoare de 12.000 lei. pe lista de plata pt luna ... (vezi toată discuția)