avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... vreau sa comercializez un produs
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

vreau sa comercializez un produs

e vorba de un site on-line,intrebarea mea suna de genul pot sa scriu in site vanzari piese auto gama Mercedes de exemplu? sau automat am nevoie de acordul lor pt cuvantul "Mercedes" ? nu voi folosi sigla lor doar cuvantul.
in practica nimeni nu vad sa isi puna problema asta vezi o gramada de site-uri de profil si totusi?
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 19:28, 28 Iunie 2009
Da, puteti. Conform art. 37 din legea nr. 84/1998 privind marcile.
"Art. 37. - Titularul unei mărci înregistrate nu poate cere să se interzică altor persoane deţinerea, oferirea spre vânzare sau comercializarea produselor care poartă această marcă, pentru produsele care au fost puse în comerţ de însuşi titular sau cu consimţământul acestuia.
Dispoziţiile alin. 1 nu sunt aplicabile, dacă titularul probează motive temeinice de a se opune la comercializarea produselor, în special când starea produselor este modificată sau alterată după punerea lor în comerţ. "
Buna ziua,

Art 37 din legea 34/1998 reprezinta in limbaj de specialitate "epuizarea dreptului la marca".

In speta de fata, nu este vorba de "o epuizare a dreptului la marca" ci incidente sunt prevederile art. 38, care sunt "limitele exercitarii dreptului la marca":
Titularul mărcii nu poate cere să se interzică unui terţ să folosească în activitatea sa comercială:
a) numele/denumirea sau adresa/sediul titularului;
b) indicaţii care se referă la specia, calitatea, destinaţia, valoarea, originea geografică, perioada de fabricaţie a produsului sau perioada prestării serviciului sub marcă, precum şi la orice alte caracteristici ale acestora;
c) marca, dacă aceasta este necesară pentru a indica destinaţia produsului sau a serviciului, în special pentru accesorii sau piese detaşabile.
Dispoziţiile alin. 1 sunt aplicabile, cu condiţia ca folosirea elementelor prevăzute la lit. a)-c) să fie conformă practicilor loiale
Aceleasi prevederi sunt si in directiva marcilor (95/2008) in art. 6

"epuizarea dreptului la marca" se regaseste in cazul lanturilor de distributie a produselor originale: ex. un distribuitor (care nu face parte din distribuitorii autorizati ai producatorului titular de marca) achizitioneaza din alte surse produsul original si il distribuie intr-o piata controlata de distribuitorii autorizati ai producatorului titular al marcii. Atentie este vorba de produs original si nu contrafacut.

Speta de fata nu este un caz de epuizare a dr. la marca ci este unul din cazurile limitarii dreptului la marca, mai precis art. 38 pct. c)

In consecinta utilizarea numelui "mercedes" intr-un service auto in contextul "service auto pentru masini Mercedes" nu reprezinta o utilizare frauduloasa a marcii cat timp sunt respectate prevederile ultimului alineat al art. 38 ( Dispoziţiile alin. 1 sunt aplicabile, cu condiţia ca folosirea elementelor prevăzute la lit. a)-c) să fie conformă practicilor loiale)

Sper ca am putut lamurii aceasta chestiune

o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Magazin outlet, drept de comercializare ramosim ramosim Intentionez sa deschid un mazazin outlet. Doresc sa stiu daca exista reglementari privind vanzarile de haine de marca si daca trebuie sa obtin de la titularul ... (vezi toată discuția)
Fotografii proprii ale unui produs, marca inregistrata Marianotelea Marianotelea Buna Ziua, Am un magazin online de prestari servicii de cumparare internationala. Este permis sa fac poze proprii cu produse ale unor marci inregistrate? ... (vezi toată discuția)
Magazin online vanzarea hainelor de firma, branduri cunoscute Dragan94 Dragan94 Buna ziua am tot cautat pe net si pe acest forum si nu am gasit nimic concrect nici da nici nu. Deci doresc sa imi deschid un magazin online de haine in care ... (vezi toată discuția)