avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lamurire sentinta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lamurire sentinta

Au avut un proces X in calitate de reclamant si Y parat pentru fond pretentii.
La judecatorie lui X i-a admis cererea si la obligat pe Y sa plateasca pretentiile.
Y a facut recurs la Tribunal.S-a admis recursul si s-a dispus rejudecarea.
X si Y se judeca din nou la Judecatorie si ca solutie pe portalul instantelor de judecata (just) apare:Respins cererea
Asta inseamna ca Y a scapat de pretentiile lui X? sau Y va plati lui X :">
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:09, 27 Iunie 2009
Partea nemultumita va exercita calea de atac impotriva hotararii. Pretentiile castigate prin hotarare judecatoreasca se recupereaza fie prin intelegerea partilor, fie pe cale de executare silita. Executarea silita poate avea loc numai in baza unei hotarari investite cu formula executorie si pusa in executare prin intermediul unui executor judecatoresc.
Căile de atac sunt mijloacele procesuale, puse de legiuitor la dispoziţia celui interesat, prin intermediul cărora se poate solicita verificarea legalităţii şi temeiniciei ori numai legalităţii hotărârilor judecătoreşti şi înlăturarea eventualelor greşeli săvârşite .
Aşadar, pentru participanţii principali sau subiecţii procesului, cum mai sunt denumiţi în doctrină , existenţa căilor de atac oferă posibilitatea de a se înlătura greşelile cuprinse într-o hotărâre, greşeli datorate fie părţilor, care nu au informat corect pe judecători ori nu s-au apărat în bune condiţii, fie judecătorilor care nu şi-au exercitat rolul activ, nu au stabilit corect situaţia de fapt ori nu au apreciat corespunzător probele administrate sau au aplicat ori interpretat greşit legea .

In speta, partea care a pierdut procesul poate exercita caile de atac impotriva acestei hotarari .... dupa obtinerea hotararii judecatoresti definitive si irevocabile si investirea acesteia cu formula executorie , cel care a castigat procesul poate solicita punerea in executare a acesteia.
nu am ajuns inca in faza de executare.Doar ne-am judecat.
Insa eu nu am inteles daca am castigat procesul s-au l-am pierdut (eu fiind X reclamantul).
Mai trebuie sa plateasca Y lui X datoria sau nu daca in urma rejudecarii pe just apare doar "respins cererea"
X a pierdut procesul cu Y in fata judecatoriei. X nemultumit va formula calea de atac impotriva hotararii, recursul, si poate obtine o alta solutie: modificarea hotararii judecatoriei si admiterea cererii, casarea hotararii, rejudecarea in fond si admiterea cererii sau casarea hotararii si trimiterea spre rejudecare in fata judecatoriei. Solutia finala asupra cererii dvs. va fi cea pronuntata de tribunal in solutionarea recursului.
Dva ati pierdut procesul la prima instanta , ceea ce inseamna ca Y nu va va plati nimic ... insa aveti posibilitatea de a exercita calea de atac impotriva acestei hotarari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare - respingere actiune, cai de atac decimus decimus Buna ziua.Avem un proces in contencios-administrativ, la tribunal, la legea 247/2005,cu ANRP-ul,pentru obtinerea titlului de plata aferenta,in baza raportului ... (vezi toată discuția)
Stramutare dosar de la giurgiu la bucuresti florance01 florance01 buna seara, am o problema cu un dosar la giurgiu am castigat la instanta de fond respectiv judecatoria giurgiu, am mers cu hotararea la executor investita cu ... (vezi toată discuția)
Recurs pierdut - plangere contraventionala, alte cai de atac louisa louisa Buna ziua, As dori sa stiu daca mai exista cale de atac la o plangere contraventionala castigata la judecatorie si pierduta la recurs.Dupa Tribunal se mai ... (vezi toată discuția)